VoIP och IP-telefoni – är det samma sak?

Många personer blandar ihop termerna VoIP och IP-telefoni eller tror att orden betyder samma sak. Men är det verkligen så?

Nej, inte riktigt. För att uttrycka det enkelt så är VoIP bara en del av IP-telefoni.

VoIP är en typ av IP-telefoni

Det kan låta lite förvirrande men eftersom ordet ”telefoni” avser telefoner kan vi urskönja att Internet Protocol-telefoner (IP-telefoner) har med den digitala sidan av telekommunikation att göra. Detta gör den via internetprotokollet Voice over Internet Protocol (VoIP).

Du överför alltså din röst över internet och protokollet definierar hur din röst ska röra sig över ett nätverk. Tänk på IP-telefoni som det övergripande konceptet och VoIP som ett sätt att överföra röstsamtal för att genomföra konceptet. Ett IP-telefoni-system kan exempelvis vara en IP-PBX som har VoIP.

IP-telefoni är alltså ett sätt att digitalisera ett telefonsystem för att kunna dra nytta av internet oavsett vilken hårdvara eller vilket program som är anslutet till det. Hela syftet med IP-telefoni är att kunna öka produktiviteten, något som har medfört att IP-telefoni har anammats av så många företag. VoIP är i sin tur ett digitalt transportmedel för att föra telefonsamtal.

Skillnaden mellan de båda är ganska subtil och att råka blanda ihop termerna är lätt hänt.

Kostnadseffektiva samtal för konsumenter

Det finns många sätt att ringa kostnadseffektiva samtal över internet. Som konsument kan du ladda hem applikationer som är gratis till din telefon eller platta för att ringa över internet. Exempel på sådana appar är Skype, Viber, Facebook Messenger, Google Voice och WhatsApp.

IP-telefoni för företag

Vi på Soluno levererar flexibla lösningar av IP-telefoni för företag.  Med vår växellösning kan du bland annat enkelt se dina kollegors status, koppla samtal och få åtkomst till företagets telefonbok.

Vill du veta mer?

Har vi väckt ditt intresse för IP-telefoni och VoIP? Om du vill veta mer om vad vi på Soluno kan göra för att effektivisera ditt företags kommunikation är du varmt välkommen att ringa oss på: 010-410 50 00

Vill du hellre bli kontaktad kan du fylla i formuläret på vår kontaktsida så ringer vi upp dig.

2 responses to “VoIP och IP-telefoni – är det samma sak?

  1. De flesta Siemens Gigaset-telefoner har en sms funktion ex. c530ip, fungerar den med ip-leverantörer som t.ex.: Internetport och Teletek ip.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *