Varför blir telefonen långsam?

När man skaffar en ny mobiltelefon är man ofta överlycklig över sitt inköp. Hur snabb den är, hur bra bilderna blir och hur krispig skärmen ser ut. Snabbspola ett år eller två och sakteligen känner man att telefonen känns seg och långsam. Men hur händer detta?

Nedan har vi listat några av anledningarna till att telefonen blir långsam.

Uppdatering av appar

Det finns flera anledningar till varför telefonen blir slö men en av de mest avgörande är uppdateringen av appar. Många telefoner har idag automatisk uppdatering av appar, för att du som användare ska slippa gå in och uppdatera för hand. Man vaknar helt enkelt upp och får veta att x antal appar har uppdaterats under natten. Dessa nya uppdateringar innefattar ofta nya funktioner, vilka i sin tur kräver mer kraft från processorn. När telefontillverkare kommer ut med mer kraftfulla produkter utnyttjar app-utvecklarna detta för att lägga till fler och häftigare funktioner i sina applikationer.

Detta innebär dock att äldre versioner av telefoner kommer på efterkälken rent teknikmässigt väldigt fort då dess hårdvara inte kan hålla takten med kraven som apparna ställer. Detta gör att telefonen upplevs som långsam och seg.

Ett annat problem är själva operativsystemet. Nya uppdateringar av operativsystem är designade att kunna dra fördelar av de nyare versionerna av telefoner som finns på marknaden. De är alltså optimerade för de senaste enheterna vilket ibland medför att de inte fungerar lika bra på de äldre godingarna som hängt med i folks fickor över åren.

Många appar

Grejen är den att både app-uppdateringar och systemuppdateringar är något som är svårt för dig som användare att kontrollera. Du kan stänga av automatiska uppdateringar och sluta uppdatera appar men det är inget att rekommendera. Detta på grund av att uppdateringarna ofta inte bara innehåller nya användarfunktioner utan även nya viktiga säkerhetsfunktioner.

Men något du kan påverka är hur många appar du har på din telefon. I och med att telefoner idag har stora lagringsutrymmen och snabba nerladdningshastigheter så är det lätt att man blir lite frikostig när det kommer till att ladda ner appar.

Att ha många appar på telefonen kan göra din telefon långsam på två sätt. Det ena är att vissa appar använder sig av kod som arbetar i bakgrunden när telefonen är igång. Detta kan använda upp proessor-sykler och RAM. Det andra är att i och med att lagringsutrymmet minskar i telefonen blir SSD:n (Solid state storage) långsammare eftersom telefonens operativsystem måste jobba hårdare för att hitta ledig plats för att skriva nya data på.

Mycket bilder och videos

Detta innefattar inte bara appar. Har du massvis med gamla bilder och videos som ligger och tar upp minne så kommer även dessa att hjälpa till att göra din lur lite trögare.

Så är din telefon seg att använda så kan det vara bra att ladda över media till molnlagring och ta bort appar du inte längre använder.

Batteriet

Sedan har vi problemet med batteriet. En äldre telefon innebär också ett äldre batteri. Ett dåligt batteri kan faktiskt påverka hur bra en telefon fungerar. Ett batteri står emot strömflödet när det blir äldre vilket gör att telefonen blir varm. Blir telefonens inre temperatur för varm kan det göra att CPU:n stryps vilket gör saker långsammare. Gamla batteri tappar också sin max-kapacitet vilket gör att företag som Apple valde att medvetet göra äldre telefoner långsammare. På så sätt blev prestandan sämre men batteritiden skulle vara mer lik det den var när telefonen var ny.

Så för att summera: Appar som tar mer prestanda och mer lagringsutrymme samt batterier som blir sämre över tid leder till att äldre telefoner helt enkelt inte fungerar lika snabbt som de gjorde när de var sprillans nya.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *