Hur fungerar snabbladdning (Quick Charge)?

Operativsystem, storlek pÄ skÀrmen, hur bra kameran Àr och sÄ vidare. NÀr vi vÀljer telefon finns det mÄnga faktorer att ta i beaktning. Och den senaste tiden har det kommit Ànnu en sak att tÀnka pÄ; nÀmligen snabbladdning. En teknologi som sakta men sÀkert vÀxer fram hos tillverkare, för vem vill inte kunna ladda upp sin telefon pÄ nolltid?

TÀnk dig in i scenariot att du vaknar pÄ morgonen, har en viktig dag framför dig, och inser att du enbart har 4% batteri! DÄ Àr det ju guld vÀrt att kunna ladda upp telefonen pÄ femton minuter. In pÄ scenen kommer snabbladdning (applÄder frÄn publiken).

Men hur fungerar snabbladdning? Och hur kommer det sig att inte ALLA telefoner har detta?

Snabbladdning fast charge

Uppladdning av batteri – grunderna

LÄt oss börja med grunderna. Alla smarttelefoner har ett batteri (no shit Sherlock) och dessa batteri levererar ström pÄ i princip samma sÀtt. Celler katalyserar kemiska reaktioner som gör att elektroner drivs till batteriets negativa ytterterminal. I engÄngsbatterier sker denna kemiska reaktionen en gÄng. I de batterier som mobiler har sÄ Àr denna reaktionen reversibel. DÀrför kan batteriet laddas upp gÄng pÄ gÄng.

Snabbladdning

Snabbladdning, eller Fast Charging för er som gillar att anvÀnda engelska uttryck, Àr precis vad det lÄter som. Det Àr ett sÀtt att ladda upp telefonen pÄ mycket kortare tid Àn vad det vanligtvis tar. Detta Àr en funktion som stödjs av vissa smarttelefoner och lÀsplattor.

Anledningen till varför det tar sÄ lÄng tid att lada upp mobiltelefon det vanliga sÀttet Àr pÄ grund av den begrÀnsade mÀngd ström som en vanlig laddare kan överföra till din enhet pÄ en och samma gÄng. Vanligtvis ligger detta pÄ 5W eller mindre.

Den begrÀnsade mÀngden ström Àr ett designbeslut som lÄter tillverkare hÄlla nere kostnaderna samtidigt som att man försÀkrar sig om att de ganska smÄ batterierna i dina enheter inte blir förstörda pÄ grund av överhettning.

MÄnga telefoner klarar dock mer Àn 5W, tack vare interna kretsar som bestÀmmer ett watt-maximum som kan nÄ ditt batteri pÄ en och samma gÄng. Snabbladdare drar fördel av detta genom att anpassa spÀnning eller strömstyrka och i vissa fall bÄda. PÄ sÄ sÀtt kan laddaren leverera upp till 20W, eller ibland Ànnu högre om din enhet stödjer tekniken.

MÄnga tillverkare som gör snabbladdnings-produkter har skapat ett sÀtt för enheten och laddaren att föra en dialog över hur mÄnga watt som enheten Àr redo att ta emot.

Detta innebÀr att Àven om en laddare sÀger att den kan leverera ett visst antal watt sÄ behöver det inte betyda att mobilen laddas mycket snabbare Àn vanligt eftersom mobilen inte kan ta emot strömstyrkan.

Fungerar bÀttre vid lÄgt batteri

Snabbladdning fungerar mycket bÀttre nÀr du har lÄg batterinivÄ och du behöver ett snabbt sÀtt att ladda upp en del av batteriet. Laddningshastigheten tenderar att minska signifikant nÀr batteriet börjar bli fulladdat. SÄ förvÀnta dig inte att kunna gÄ frÄn helt tomt till helt fullt batteri pÄ nolltid.

Är snabbladdning skadligt för telefonen?

Med högre spÀnningsstyrka kommer mer vÀrme, nÄgot som fÄr batteriet att svÀlla lite. DÀrför kan enheter utan tillrÀckligt mycket plats för batteriet ta skada om batteriet laddas för snabbt.

Det Àr viktigt att komma ihÄg att den högre vÀrmen kan ocksÄ vara mer slitande pÄ ditt batteri vilket kan försÀmra dess livslÀngd. PÄ grund av dessa faktorer Àr snabbladdning inget som levereras som standard.

Vad finns det för typer av snabbladdare?

Det finns mÄnga leverantörer av snabbladdare. Med en Apple-produkt kan du snabbladda med USB-PD. Detta Àr en industristandard som anvÀnds av ganska mÄnga enheter och krÀver inga speciella kablar eller vÀgg-adaptrar. Samsung har Fast Charge och Oneplus har Dash Charge, bÄda dessa Àr populÀra snabbladdare. Motorola erbjuder TurboPower som sitt snabbladdningsalternativ. Men den som troligtvis anvÀnds mest Àr Qualcomms Quick Charge som Àr kompatibel med ett stort antal Android-enheter.

Framtiden inom snabbladdning

Snabbladdning Àr nÄgot som efterfrÄgas starkt av konsumenter vilket gör att tekniken Àr pÄ uppgÄng. Framsteg görs hela tiden inom adaptrar, integrerade kretsar och kablar. Detta medför att en framtid dÀr du kan ladda din telefon pÄ nÄgra minuter, snarare Àn pÄ en timma, Àr nÀrmare Àn vad du tror. En ökning av leverantörer för snabbladdare har gjort att vi kan hitta fler laddare som Àr mindre i storleken och kraftfullare Àn nÄgonsin.

För oss som jobbar med telefoni för företag sÄ tycker vi att trenden ser lovande ut och gillar tanken av at vi kan ladda telefonen supersnabbt för att sedan kunna prata mer i telefon.

Vill du veta mer om hur du kan spara pÄ ditt mobilbatteri?

DÄ fÄr du gÀrna kika in nÄgra av vÄra andra bloggar om mobilbatteri:

 

Av Elin Gunnarsson
Content Manager
I en tid av "det mÄste hÀnda nu" Àr det av yttersta vikt att ha rÀtt kommunikationslösningar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

CO Neutral website