Överhettade eller blöta telefoner – skydda din telefon mot skador i sommar

Sommar, värme, sol – äntligen börjar den underbara sommaren ta fäste och visst mår vi bra av värmen och ett dopp i det blå. Något som inte mår lika bra av detta är våra telefoner.

Din telefon består av små elektroniska komponenter så som förstärkare och en mikroprocessor. Dessa komponenter är ganska känsliga och behöver skyddas, både mot hög värme, fukt och kyla.

Överhettade telefoner

Mobiltelefonens elektronik är ganska känslig när det kommer till hetta. Även om vi inte brukar nå några extrema temperaturer i Sverige kan telefonen ändå ta skada. Du bör exempelvis undvika att lämna telefonen på instrumentpanelen i bilen eller låta den ligga framme i solen länge en varm sommardag.

Batteriet kan också skadas i värme. I dagens smarttelefoner finns batterier som är extremt bra när det kommer till att kunna laddas upp flera gånger men tyvärr har de två nackdelar. Dels att de försämras även när de inte används och dels att de är känsliga mot värme. Överstiger batteriet ca 30 grader Celsius börjar batteriet påverkas negativt, något som ofta uppnås bara när du laddar det en längre stund. Därför är det bra att ladda fler korta gånger än en lång stund. De som främst påverkas är att dess nedbrytning ökar vilket medför att det laddas ur snabbare.

Ihärdig användning kan också värma upp din telefon. Rörelse skapar värme och för att en telefon ens ska kunna fungera måste elektricitetröra sig genom komponenterna. Använder du Bluetooth eller spelar ett spel som kräver mycket från grafikprocessorerna kan därför telefonen bli extra varm.

Att mobilen blir lite varm då och då är inget du bör oroa dig för mycket över. Lägg ifrån dig telefonen några minuter så den får svalna så kan du spela vidare sen.

Hur man undviker överhettning

Undvik att låta din telefon bli för varm. Som tidigare nämnt bör du inte lämna telefonen i direkt solljus under för lång tid. Något annat du kan göra för att undvika överhettning är att inte ladda upp batteriet helt fullt. När batteriet är fullt är påfrestningen större vilket gör det känsligare för värme. Du bör även undvika att ladda ur batteriet helt. Kan du hålla ditt batteri mellan ungefär 25-85% fullt så är du snäll mot ditt batteri. Även om detta kan låta lite jobbigt (ja okej, det är väldigt jobbigt) så kan detta beteende mer än dubbla antalet laddningscykler du får från batteriet vilket gör att du kan behålla din telefon längre.

En annan sak du kan göra är att stänga ner appar du inte använder och undvika att använda krävande appar för länge åt gången. Ganska självklart – I know.

Våga gå naken – och då menar jag inte dig! Utan din telefon självklart. Genom att ta av skalet på din mobil blir det lättare för den att kylas ner snabbare.

Men oroa dig inte för mycket. De flesta moderna smartphones är utformade för att hantera ganska mycket påfrestning och chanserna för att något mer katastrofalt händer än ett lite försämrat batteri är minimala.

Blöta telefoner

När en telefon kommer i kontakt med för mycket vatten kan detta drabba de inre delarna så att de börjar korrodera. Har ni någon gång gjort det ödesdigra misstaget att glömma bort telefonen i fickan innan ni hoppar i det blå kanske ni har lärt er den läxan den hårda vägen. Men det kan faktiskt räcka med att man hanterar telefonen med för våta händer för att telefonen ska kunna ta skada.

En blöt telefon ska inte sättas på förrän den är helt torr. Väntar du tills den har torkat helt kan du undvika inre skador om du har tur, men det är inget du ska räkna med. Det finns även mobilskal som är designade för att skydda telefonen mot väta men tipset är att vara försiktig ändå. Ofta är dessa inte täta nog för att klara av för mycket vatten.

Kalla telefoner

Även extrem kyla kan skada din telefon. Under sommartid kanske det inte är jättevanligt att telefonen blir nerkyld (håller tummarna för bra sommarväder). Det som ofta sker vid nerkylning är att skärmen slutar fungera, oftast återställs detta när telefonen är tillbaka i normal temperatur igen.

Sunt förnuft är ledordet när det kommer till att ta hand om sin telefon. Så gå ut och njut av sommarvädret och låt mobilen stanna i skuggan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *