Samtalsinspelning – varför är det viktigt?

Visst kan det vara tröttsamt att ta anteckningar under ett samtal? Lätt att missa viktiga detaljer eller personlig information. Ett talat ord glöms lätt bort men det skrivna ordet består. Samtalsinspelning kan därför vara lösningen på många problem.

Fortsätt läsa så berättar jag mer om fördelarna med samtalsinspelning och vilka regler som gäller när man spelar in samtal.

Samtalsinspelning ökar effektiviteten i arbetet. Du kan spela in samtalet för att sedan kunna gå tillbaka och granska det för att hämta information du glömt. Det kan även hjälpa medarbetare att öka sin produktivitet. Genom att gå igenom ett samtal i efterhand kan man hitta nya infallsvinklar som missades under samtalets gång. Samtal blir nu odödliga genom att du nu kan spara dem i sin helhet och kan besöka dem, gång på gång.

Varför borde samtal spelas in?
Det finns mängder av anledningar till varför man borde spela in ett samtal, allt från små struntskäl till skäl som är av största vikt. Även som privatperson kan det finnas nytta att spela in samtal men det är främst för företag som de stora fördelarna kommer fram. Samtalsinspelning hjälper dig att behålla alla viktiga detaljer som annars hade kunnat missas. Du kan arkivera samtalet och även dela vidare till andra essentiella personer i arbetsflödet. Är ditt företag i behov av att spara mycket information för senare bruk så blir behovet av samtalsinspelning ännu större.

TeleQ Callback är en webbaserad tjänst för telefonköhantering.

Samtalsinspelning för säljfunktion

Att hantera försäljning kan vara ett överväldigande arbete ibland. Det är inte alltid lätt att kunna hålla alla affärsmöjligheter under uppsikt och uppfylla de löften som utlovats. Att kunna memorera allt som sagts i ett samtal med en annan person är många gånger väldigt svårt, speciellt om en förhandling har skett under samtalet.

Utan samtalsinspelning går tyvärr en stor portion av informationen som utdelades om intet direkt efter man har lagt på luren. Även om du jobbar aktivt med att anteckna och schemalägga uppföljningar försvinner mycket av det faktiska utbytet ändå. Du har heller inget bevis på att det som skrevs ner faktiskt var det ni kom överens om. Med samtalsinspelning får du inte bara den bekräftelsen utan du kan även arkivera det för framtida bruk. Då kan du fokusera helhjärtat på samtalet. Allt kan även utvärderas i efterhand, antingen av säljaren själv eller av exempelvis en säljchef. På så sätt kan man se över vad som kan ha gått fel, vad man kanske kan förbättra eller förstärka det som gått bra.

Samtalsinspelning för kundsupport

Hanterar ditt företag mycket kunder via telefondriven kundsupport? I utbildningssyfte är det mycket användbart att använda inspelade samtal. Du kan på ett påtagligt sätt visa nya medarbetare hur hanteringen brukar gå till samt lyfta upp exempel som sticker ut från normen. ”Såhär hanterade vi detta specifikt svåra fallet”.

Eftersom du kan spela in både inkommande och utgående samtal på alla typer av anknytningar så får supportchefer full koll på hur alla samtal hanteras. Du kan välja själv om du vill spela in alla eller kanske bara en viss procent av samtalen för att kunna mäta exempelvis kundnöjdhet.

Smart lagring och enkel sökfunktion

I den samtalsinspelningsjänst som vi på Soluno tillhandahåller så sparas alla inspelningar i 30 dagar. Du kan söka efter ett specifikt samtal på webben genom att söka på antingen tid, datum, vem som ringde eller vem som svarade. I behov av längre lagring kan du välja att spara samtalen på en lagringsplats hos er. För att du då inte ska gå miste om sökfunktionen så får du även med Excelfiler med informationen.

Vad säger lagen om samtalsinspelning?

För att det ska vara lagligt att spela in ett samtal måste någon part av samtalet vara medveten om inspelningen. Man får alltså inte spela in ett samtal mellan flera parter där alla är omedvetna om att inspelningen sker. Det är dock fullt tillåtet, enligt Brottsbalken 4 kap., att spela in så länge någon part känner till inspelningen. Vi på Soluno rekommenderar dock att man berättar om inspelningen och dess avsikt.

Som du kanske märker så är fördelarna många. Här under har vi sammanfattat några.
  • Slippa tidskrävande anteckningar under samtalets gång.
  • Samtal kan spelas in i utbildningssyfte.
  • Samtalet kan användas som bevismaterial för överenskomna punkter.
  • Arkivera och dela vidare viktiga samtal.
  • Du kan automatisera hur många samtal du vill spela in. Exempelvis kanske ni vill spela in 30% av alla samtal.

Vill du veta mer om tjänsten? Kontakta någon av våra experter så berättar de mer.

Av Elin Gunnarsson
Content Manager
I en tid av "det måste hända nu" är det av yttersta vikt att ha rätt kommunikationslösningar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CO Neutral website