Roaming – allt du behöver veta om roaming inför din utlandssemester

Sommaren kom till Sverige med stormsteg och snart börjar de efterlängtade semestertiderna. För många väntar utlandssemestrar med allt vad det innebär och telefonen får självklart följa med på resan.

Det råder dock en hel del frågetecken om hur man ska agera när det kommer till att surfa utomlands. Vågar man använda telefonen som vanligt eller borde man stänga av sin data-roaming? Nedan har vi försökt sammanfatta allt du behöver veta om roaming när du är utomlands.

Vad är roaming?

Först och främst, vad är egentligen dataroaming? Ordet betyder ”att vandra” på engelska och är det som gör att din telefon kan nå en annan operatörs nät när du är utomlands. Roaming sker exempelvis när du korsar en nationsgräns.

Stänger du av din roaming kommer din telefon alltså inte kunna surfa via det mobila nätverket när du är utomlands. Då behöver du ett WiFi för att kunna surfa, du kan dock alltid använda WiFi även fast roamingen är på.

Hur slår man på sin roaming?

Android mobil/surfplatta
  1. Öppna Inställningar
  2. Klicka på Mobila nätverk
  3. Slå på Dataroaming

iPhone/iPad
  1. Öppna Inställningar
  2. Klicka på Mobilnät
  3. Klicka på Alternativ för mobildata
  4. Slå på Dataroaming

Roam like at home

Vi har nog alla hört skräckhistorier om personer som glömt sin roaming på när de varit utomlands och kommit hem till en saftig faktura. Detta var mer vanligt förr men i och med att Roam like at home (eller Surfa som hemma) införskaffades har denna förekomst minskat.

Roam like at home har gjort att operatörer inte kan ta ut några tilläggsavgifter när du surfar, ringer och sms:ar i länder som är med i EU/EES. Du ska alltså kunna använda ditt abonnemang utomlands utan extra avgifter.

Många tror att Roam like at home innebär att man har exakt samma surf utomlands som i Sverige, detta stämmer dock inte alltid. Det finns något som kallas FUP (Fair Usage Policy) och innebär att du har rätt att surfa upp till en viss procent av ditt nationella datapaket utomlands. Kontakta din operatör för att höra vad som gäller för just ditt abonnemang. Det finns även en tidsbegränsning, vistas du utanför Sverige i mer än 4 månader slutar Roam like at home att gälla.

Några vanliga frågor om Roam like at home:

Behöver man aktivera Roam like at home?

Roam like at home är helt automatisk och du behöver därför inte aktivera något innan du reser inom EU/EES.

Gäller Roam like at home när jag ringer vänner i utlandet?

Tjänsten innefattar inte när du befinner dig i Sverige och ringer utomlands då detta inte räknas som roaming.

Vilka länder ingår i Roam like at home?

Beligen, Bulgarien, Cypern (Södra), Danmark, Desirade. Estland, Finland, Frankrike, Franska Guyana, Franska Västindien, Gibraltar, Grekland, Guadaloupe, Irland, Island, Italien, Kroatien, Les Saints, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Marie-Galante, Martinique, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Réunion, Rumänien, San Marino/Italien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten/Italien, Åland, Österrike.

Finns det några undantag?

Undantagen som många missar är länder som ligger i Europa men inte är med i EU/EES, dvs: Ryssland, Albanien, Färöarna, Grönland, Monaco, Montenegro, Schweiz och Serbien.

Många tror att exempelvis Schwiez ska innefattas i Roam like at home och glömmer då att hålla koll på sin surf. Det kan även vara bra att hålla lite extra koll på vilken operatör som din telefon hittar om du befinner dig nära en landsgräns. Ett sådant exempel är Cypern. Då en del av Cypern tillhör Turkiet kan din telefon nämligen hoppa över till en turkisk operatör.

Hur fungerar det när man är på en båt?

Så länge du är ansluten till ett markbundet mobilnät (exempelvis när du är på sjöar, floder eller nära en kust) så gäller vanlig roaming i EU/EES. Åker du dock längre ut på havet bör du se upp, när roamingen tillhandahålls via andra typer av radionät, som exempelvis satelitsystem, omfattar inte EUs överenskommelse.

Vill du grotta ner dig i allt vad Roam like at home innebär kan du besöka denna sida:

https://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/internet-telecoms/mobile-roaming-costs/index_en.htm

Surfa i resten av världen

Det är ju dock inte bara inom EU som vi reser och de gånger vi åker utanför dess gränser så gäller det att se upp med sin roaming. Länder som USA, Mexiko och Japan är länder där roamingen brukar kosta mer men så länge du är sparsam kan du ändå våga att aktivera din roaming lite om du skulle behöva. Länder som Jamaica, Dominikanska republiken och Indien är betydligt dyrare när det kommer till roamingen.

Några ställen där du verkligen ska se upp med din roaming är Bahamas, Etiopien, Georgien, Laos, Maldiverna och Nambia. Där kan kostnader lätt dra iväg markant om du sätter igång din roaming.

Tänk även lite extra på när du skickar sms utanför EU/EES, emojis räknas nämligen som fler tecken. Detta kan medföra att det du tror räknas som ett sms egentligen debiteras som fler. Så undvik att gasa på med emojisarna för mycket.

Förköp en förutbestämd surfvolym

För dig som är kund hos oss på Soluno finns möjligheten att köpa tjänsten Travel pass. Då köper du en bestämd mängd surf avsett för en viss zon i världen till ett fast pris. Surfen aktiveras sedan automatiskt när du befinner dig i zonen som du valt och kan förbrukas över de sju kommande dygnen. Skulle du surfa upp all din data innan de sju dagarna är över får du ett sms som meddelar att din surfmängd snart är slut och ger dig möjlighet att köpa till mer surf om du så skulle vilja. Vill du veta mer om Travel pass? Kontakta support@soluno.se

Solunos utlandspriser

Vill du veta hur Solunos priser ser ut när det gäller roaming? Klicka då på knappen nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *