Voip telefon

Voip telefon

En voip telefon är en telefon som är uppkopplad mot internet för att kunna genomföra ett samtal. Det tillhör alltså inte det fasta telefonnätet och det är inte kopplat via samma kablar som de gamla kopparledningarna för samtal som redan finns. Ett annat ord är bredbandstelefoni.

Vår IP-telefon kan du ta med dig vart som helst.Bredbandstelefoni brukar erbjudas i ett paket där även bredbandsinternet ingår.
Det är dock två separata tjänster och går att välja bort om man vill. Fördelen med bredbandstelefoni är att man behöver inte vara begränsad till en enhet. Man kan alltså svara i flera olika enheter.

Vissa operatörer erbjuder att man kan ladda ner en app eller ett program så kan man svara i sin dator, sin surfplatta eller mobil. Oavsett hur många enheter man har.

Det går också att vidarekoppla till ens vanliga mobiltelefonnummer. Det går även att skicka SMS via denna form av telefoni.

  • VoIP-telefoni är telefonsamtal som sker över internet.
  • VoIP-telefoni är inte kopplat via de traditionella fasta telefonlinjerna.
  • Ljudkvalitén är oftast bättre via voip än via en fast telefon.
  • Det går att skicka vanliga SMS via VoIP.
  • Med bredbandstelefoni kan man ha ett fast nummer.
  • Det går att genomföra nödsamtal via bredbandstelefoni.
  • Vissa länder har blockerat möjligheten att ta emot VoIP-samtal.

Då till nu

De första telefonsamtalet över internet kom redan under 1990-talet men det var först på 2000-talet som det började användas mer kommersiellt. I och med att telemonopolet i Sverige släpptes 2005 var det allt fler operatörer som började erbjuda VoIP-telefoni vid sidan av sina internettjänster till konsumenterna.

Man kan antingen använda sin dator, en speciellt IP-telefon eller en vanlig smartphone/surfplatta för att genomföra bredbandssamtal. Det finns IP-telefoner som ansluts trådlöst via wifi eller så finns det IP-telefoner som ansluts via en sladd kopplad in i ethernet-uttaget. En smartphone/surfplatta behöver en app för att kunna genomföra samtalet.

Det går även att göra en ”vanlig” fast telefon (som är analog) till en IP-telefon. Det enda som man behöver då är en speciell adapter. Denna adapter kopplar samman ett telefonjack med ett Ethernet-jack så att den analoga telefonen kopplas upp mot internet. För detta krävs ingen extra programvara.

Extra tjänster med bredbandstelefoni

Om man har ett abonnemang hos en larmoperatör kan man även koppla ens bredbandstelefon till larmet till exempel vid inbrott. Detta kan även fungera om du har ett trygghetslarm. Kontakta din larmoperatör för att se om du kan koppla din larmtjänst till din bredbandstelefon för ökad trygghet.

För de som fortfarande använder fax så går det även att skicka fax via internet. Detta kallas då för FoIP, fax over internet protocol. Det går då att skicka fax via en dator eller så kan man använda sig av en analog fax om man använder sig av adaptern.

Bredbandstelefoni är något som idag används främst bland företag eftersom de digitala telefonväxlarna kan underlätta kommunikationen mellan kund och företag, speciellt för de företag som har tusentals telefonsamtal samtidigt. Bredbandstelefoni har inte riktigt slagit igenom för konsumenter eftersom mobilabonnemang fortsätter att vara den främsta tjänsten för kommunikation.

Ordlista