Mobilt bredband router

Mobilt bredband router

Mobilt bredband router är en enhet som är trådlöst ansluten till mobilnätet. Oftast används 4G för att ansluta till mobilnätet men 3G är också vanligt förekommande. Med mobilt bredband kan man ta med sig internet var som helst så länge man har täckning med den operatör man har valt.

Man kan ansluta sin mobil, dator, surfplatta och annat som har wifi-åtkomst. Flera personer kan dela på internet via en mobilt bredbandsrouter. För de som bor på glesbygden utan tillgång till vanligt bredband är mobilt bredband en billig och effektiv metod för att få internetåtkomst.

Det enda som krävs är ett abonnemang med 3G eller 4G, en router för mobilt bredband och enheter som kan ansluta sig till internet via wifi. 4G rekommenderas eftersom det är fjärde generationens mobilnät som är snabbast, mest pålitlig och passar för flera personer eller de som streamar mycket från nätet.

  • Med en router för mobilt bredband kan man komma åt internet via mobilnätet.
  • 4G eller 3G används främst för mobilt bredband via en router.
  • För att streama tv-serier och filmer rekommenderas mobilt bredband med 4G.
  • Med en router för mobilt bredband kan man ansluta flera enheter samtidigt.
  • Mobilt bredband via en router är perfekt för sommarstugan eller andra ställen utan fiberbredband.
  • Mobilt bredband kan man även ta med sig utomlands inom EU utan roamingavgifter.
  • Sverige har en av de lägsta kostnaderna för mobilt bredband via 4G.

Ansluta flera enheter samtidigt

Det finns både portabla och stationära routrar för mobilt bredband. De portabla kan vara användbara för en familj där det lätt kan uppgå till flera enheter som behöver ansluta sig till internet via wifi. Mobiler har ju förstås redan ett simkort med en surfplatta och en dator kan behöva mobilt bredband.

När man åker ut på en resa till fjällen, sommarstugan eller utomlands kan det därför vara praktiskt att ta med sig en portabel mobilt bredband-router. Nya regler inom EU tillåter nämligen surf som vanligt, alltså utan roamingavgifter. Det betyder att du kan surfa för precis den mängd som du har betalat för i Sverige.

Har du tecknat upp dig för obegränsat surfande kommer du att få en viss begränsning när du surfar utanför Sverige men inom EU. Du kommer att få en förutbestämd summa gigabyte som du kan surfa med, beroende på vad du betalar för ditt abonnemang för mobilt bredband.

Friare med mobilt bredband

Idag finns det portabla mobilt bredband-routrar som man enkelt kan ta med sig överallt. Antingen i form av en strömförsörjning via ett uppladdningsbart batteri eller så stoppar man bara in strömsladden i närmsta eluttag. Man behöver alltså inte vara bunden till en specifik plats där ett fiber-bredband finns.

Med de nya uppdateringarna av 4G-nätet kan man få upp till 1000 mbit/s vilket gäller de enheter som är stationära. De portabla kommer upp i runt 600 mbit/s men tekniken förbättras varje år. Det är hastigheter som räcker till en hel del filmtittande, onlinespelande och mycket annat.

Tack vare att Sverige har ett relativt stort och utbyggt 4G-nät så är priserna för mobilt bredband lägre här än i andra länder. Därför kan det vara smart att investera i mobilt bredband, även för den personen som rör sig mycket med sin dator utanför hemmet såsom kaféer till exempel.

router bredband

Mobilt bredband för företag

Är du nyfiken på Solunos mobilabonnemang? Klicka på knappen för att läsa mer.

Ordlista
CO Neutral website