Mobildata utomlands

Mobildata utomlands

Många använder mobildata utomlands när de antingen är på semester eller affärsresa. Tack vare de roamingregler som finns i EU behöver du inte betala några extra roamingavgifter, när du surfar i utlandet. Det gör att du kan fortsätta använda din telefon som vanligt utan att riskera att kostnaderna går upp rejält.

Det spelar ingen roll vilken operatör mottagaren har utan det är fortfarande samma priser som gäller, alltså fortfarande som om du skulle vara kvar i Sverige. Kort och gott är det som händer att operatören drar av det som har förbrukats från ditt abonnemang som då du får betala vid din nästa faktura.

Den 15 Juni blev roaming inom EU avgiftsfri och därefter har operatörerna valt att skapa abonnemang där avgiftsfri roaming ingår. Perfekt för den som reser mycket antingen i jobbet eller privat. Det är vissa andra länder utanför EU som också har avgiftsfri roaming och det är Norge, Liechtenstein och Island.

  • Du som använder roaming utomlands behöver inte betala några extraavgifter
  • Roaming inom EU samt i Norge, Island och Liechtenstein är avgiftsfri
  • Det finns idag abonnemang där roamingtjänster ingår
  • Roaming utomlands är ingen billig och permanent lösning
  • Varje operatör har ett ”tak” för normal användning av roaming
  • Det är viktigt att läsa villkoren för utomlands roaming hos din operatör
  • Håll koll på välkomst-sms som din operatör skickar

Normal förbrukning av roaming utomlands

Ett tips att tänka på är att utomlands roaming inte är en långvarig lösning utan skulle du spendera mer tid utomlands än vad du gör hemma kommer det börja kosta. Detta är för att din operatör kan börja ta ut avgifter för att du exempelvis har gått över det ”tak” som finns.

Därför är det bra att alltid kolla med din leverantör vad för villkor som gäller. Exempelvis hur mycket som anses vara ”normal förbrukning” av mobildata utomlands innan en avgift börjar tas ut. Det är helt upp till operatörerna att själva bestämma hur stort det här ”taket” skall vara

Har du dålig koll när roaming aktiveras är ett tips att kolla efter det välkomst-sms du får när du passerar en landgräns inom EU. I det sms du får från din operatör finns det information om hur du kan använda roaming samt vad det är för policy som gäller.

Information om mobildata utomlands

Något som många använder utomlands är mobildata som förbrukas när du kollar på internet som dina sociala medier eller din mail exempelvis. Här är det viktigt att du får information från din operatör, om hur mycket mobildata du kan använda. Detta är ett måste för operatören att informera dig om.

Du kan exempelvis använda mer mobildata om du exempelvis köper till ett paket, som din operatör informerar dig om i välkomst-smset. Skulle du resa via båt eller flyg och använder roaming utomlands är det ett måste att mobilen använder markbundet nätverk och inte satellitsystem, detta då satellitsystem inte ingår i de avgiftsfria roamingreglerna.

Trots att du är utomlands och använder din mobil kan du vara lugn och säker på att dina uppgifter skyddas väl. Det är din operatörs skyldighet att skydda dessa precis som om du skulle vara i Sverige. Enda gången de får använda dina uppgifter är för att kontrollera användandet av roamingtjänsterna.

Ordlista