Mobil router

Mobil router

En mobil router är en enhet som sänder ut internetuppkoppling antingen via WiFi, som en mobil hotspot, eller via sladd kopplad till din dator. De säljs med eller utan abonnemang och finns i alla möjlig olika modeller, storlekar och prisklasser. Ofta köps de av operatören tillsammans med ett abonnemang.

Fler och fler väljer att köpa en mobil router istället för en väggfast. Till skillnad mot en så kallad dongel som kopplas till en dator i taget kan de flesta mobila routers stödja att hela familjen är uppkopplade samtidigt, vilket gör de värdefulla på semestern.

Flexibilitet är den stora fördelen med en mobil router, då den kan flyttas och tas med på resor och semestrar. Ju mer vi reser och ju mer vi är uppkopplade, desto mer angeläget blir det att skaffa en mobil router istället för, eller som komplement till den väggfasta.

  • En mobil router är ett trådlöst modem
  • Det kan laddas genom datakort eller ha ett abonnemang
  • Mobila bredband behöver inte anslutas till väggen
  • De har olika batteritid och är uppladdningsbara
  • Med ett trådlöst modem kan hela familjen surfa trådlöst
  • Perfekt att ta med på semestern eller jobbresan
  • Många olika märken och tillverkare säljer mobila routers

Vad är en mobil router?

En mobil router är ett modem som inte behöver vara inkopplat till ett internetjack i väggen utan fungerar genom mobilnätet. De kan användas som WiFi-hotspots eller kopplas med sladd till en dator. Routern kan köpas med tillhörande abonnemang, vilket ofta är fallet när den köps direkt från operatören.

Den kan också köpas fristående och behöver då ett så kallat datakort, som är laddat med en viss mängd gigabyte. Den senare varianten är vanlig när routern ska används lite mindre och inte lika regelbundet, och är därmed praktiskt att t.ex. ta med på semestern.

Att skaffa en mobil router blir vanligare och vanligare i takt med att vi reser mer och kräver bättre uppkoppling även på resande fot, i sommarstugan och på tåget. Vi kräver mer och mer flexibilitet, och mobila routers är ett exempel på hur marknaden anpassar sig till vår resande livsstil.

Att välja mobil router

Man hittar mobila routers i alla olika prisklasser och från många olika leverantörer. De har olika snabbhet och kapacitet i sig själva, men styrkan på uppkopplingen beror naturligtvis även på abonnemanget eller datakortet man använder routern med. Ett tips är att tänka efter innan hur den ska användas.

Kinesiska Huawei har blivit en av de mer framstående tillverkarna, med förhållandevis bra kvalitet till låga priser. Asus och T-link är exempel på andra vanliga tillverkare. Köper man tillsammans med abonnemang har operatörerna ofta avtal med tillverkare, och annars finns en uppsjö av jämförelser på nätet för den som känner sig vilsen.

Oavsett modell gör det bärbara formatet en mobil router till ett bra val för den som reser mycket och värderar bra uppkoppling var man än befinner sig. Sedan bör valet ske efter hur många användare routern ska kunna stödja, hur ofta den kommer att användas och hur mycket.

Ordlista