Internet of things

Iot, Internet of things

Internet of things handlar om att flera av de prylar som vi äger är anslutna till varandra på olika sätt. Genom att vara anslutna till varandra och i sin tur till internet kan prylen samla på sig data eller styras över internet. På svenska kallas detta för sakernas internet.

Det här kan gälla allt från prylar i vårt hem, till stora industrier, samhällsfunktioner och liknande. Sakernas internet kan underlätta, effektivisera och resursspara vid tillverkning inom industrier. För gemene man kan smarta prylar underlätta vardagen till exempelvis en smart watch som kan väcka en när man är i rätt sömnfas.

Smarta hem är en industri som växer och blir allt mer populär bland konsumenter. Smarta hem handlar om att intelligenta prylar kan känna av om en person är i närheten eller inte så att luftrenaren, ventilationen eller värmen enbart är igång om en person är närvarande till exempel.

  • Handlar om prylar som är anslutna till varandra och kan skicka information.
  • Finns inom allt från smarta hem, mode, träningsprylar, sjukhusvård till stora industrier.
  • Kräver att information kan delas via bluetooth, wifi, eller telefonnätet.
  • Sverige är ett av de ledande länderna inom utvecklingen av sakernas internet.
  • Kommer kräva infrastruktur som kan hantera stor mängd data.
  • Cyberhot är ett stort problem inom sakernas internet.
  • Självkörande bilar är en del av sakernas internet.

Säkerhetsproblem med sakernas internet

Ju fler apparater som ansluts och sköts via internet desto större blir risken att systemet kan hackas och missbrukas. Ett exempel kan vara sjukvården som enbart har sjukjournaler via servrar som hackas och slås ut. Plötsligt kan då vården stå där helt utan tillgång till sjukjournaler.

Även fast det utvecklas nya sätt att skydda mot cyberhot är det ändå en katt och råtta-lek eftersom hackers ständigt kan hitta nya kryphål att missbruka. En vanlig form av cyberattack där sakernas internet är sårbart är DDOS-attack där flera hackade enheter tillsammans används för att slå ut ett system.

Bland de mer vanliga föremål som är anslutna till internet är övervakningskameror. Exempelvis både privata och offentliga. Genom att vara anslutet till internet kan en annan person via internet komma åt kameran och spionera. Därför är det alltid rekommenderat att lösenordsskydda babymonitors, webbkameror och privata övervakningskameror.

Självstyrda bilar som är uppkopplade

En av de mer kontroversiella utvecklingarna inom sakernas internet är just nu förarlösa bilar som är helt autonoma i sin styrning ute i trafiken. Bilen är trådlöst uppkopplad mot internet och andra biltrafikanter och kan snabbt samla in en stor mängd data för att kunna köra säkert.

Genom att bilen är uppkopplad mot internet kan den ta in information om att en olycka har skett längre fram i rutten och därmed byta rutt för att snabbare komma fram till slutdestinationen. Allt detta som en människa inte alltid har tillgång till när de själva styr bilen.

Det behöver förstås inte bara vara över internet; det kan också vara att bilen är ansluten till andra bilar i närheten. På så sätt kan en bil varna andra bilister om att ett barn har sprungit ut på vägen, eller att en sträcka med is på väglaget har dykt upp.

Ordlista