Fast telefon

Fast telefon

En fast telefon är en apparat som är ansluten till det fasta nätet för att kunna genomföra telefonkommunikation. Det kan antingen vara via en sladd eller trådlöst. På grund av snabb utveckling av mobiltelefoner finns det idag färre fasta telefoner än mobiltelefoner i Sverige och marknaden fortsätter att krympa.

Många kanske tror att amerikanen Alexander Graham Bell var den som uppfann telefonen. Men faktum var att det var en italienamerikan vid namn Antonio Meucci som uppfann telefonen år 1849. Alexander Graham Bell var dock den enda som fick patent på tekniken, först år 1876.

En av de första kommersiella telefonerna för hemmabruk var Ericssons bordsstelefon ”Taxen” som blev en enorm succé både i Sverige och utomlands. Denna fasta telefon såldes i över två miljoner exemplar i 40 år fram till 1930-talet. Den är föregångaren till bakelittelefonen som därefter blev en standardtelefon för svenska hem fram till 1960-talet.

  • Fast telefoni är telekommunikation via det fasta nätet.
  • Antonio Meucci uppfann den fasta telefonen år 1849.
  • Ericssons fasta bordstelefon ”Taxen” var den första fasta telefonen som fick ett stort genomslag.
  • Det finns fasta nät och digitala nät för telefoni, sk. IP-telefoni.
  • Antalet abonnemang för fast telefoni minskar i världen.
  • Några av Ericssons första fasta telefoner har idag högt samlarvärde.
  • Alla fasta telefoner har ett nummer knutet till sig.

Olika typer av fasta telefoner

Idag kan man numera hitta flera olika typer av telefoner. Porttelefoner är idag vanligt förekommande i byggnader med flera lägenheter eller kontor. IP-telefoni är telefonsamtal över internet än via det fasta nätet. Priserna är oftast lägre och samtalskvalitén kan vara bättre. Bredbandsoperatören erbjuder IP-telefoni i de flesta fall.

DECT är en teknikstandard i Europa för trådlösa fasta telefoner. Faktum är att denna teknik använder sig av en digital teknik för att genomföra den trådlösa kommunikationen. Basstationen är ansluten till det fasta nätet och från basstationen så sänds en digital signal till den bärbara fasta telefonen.

Trådlösa fasta telefoner har en räckvidd på 30 meter inomhus och 300 meter utomhus, om inget är i vägen för täckningen mellan basstationen och den bärbara telefonen. 1980 kom de första trådlösa telefonerna från Asien men dessa hade problem med brus. Först efter 1992 kom DECT-tekniken som tillät problemfri överföring trådlöst.

Från gammal till ny teknik

Sverige genomgår en förändring där alla gammal teknik rörande fast telefoni sakta men säkert ska fasas ut. Det handlar om de gamla kopparledningarna som användes för fast telefoni (och även ADSL-bredband) under en lång period. Idag har den tekniken blivit ersatt av IP-telefoni som styrs via fiberoptik.

Det är om man förstås vill ha kvar sin fasta telefon överhuvudtaget eftersom mobilnätet prioriteras främst. Den fasta telefonen går därför en osäker framtid till mötes. Detta med anledning av att det är en stadigt krympande andel som helt förlitar sig på sin fasta telefon.

En annan anledning till byte av teknik är att de gamla kopparledningarna lever inte upp till regeringens mål om snabb kommunikation. Byte av teknik behövs därför och vill man förlita sig på fast telefoni får man byta till IP-telefoni via sin bredbandsleverantör i framtiden istället.

Ordlista