Data roaming

Data roaming

Data roaming är när du datasurfar genom din mobil eller ditt mobila bredband precis som du brukar göra när du befinner dig hemma. Sedan 2017 har EU infört nya regler vilket innebär att avgifterna för roaming har slopats. Dock inte helt utan det finns vissa begränsningar.

Man ska dock skilja på roaming inom EU och utanför EU. Om du surfar utanför EU tillkommer vanliga avgifter för roaming, till exempelvis om du åker till Norge eller Schweiz. Oftast behöver du ändra inställningar i din mobila enhet för att tillåta roaming när du inte är ansluten till din vanliga operatör.

Så fort du reser till ett annat land kommer din mobil att ansluta sig till en operatör i det landet. Då kommer du att få ett SMS från din svenska operatör som meddelar dig om hur mycket du kan surfa för – om du har fri surf i Sverige.

  • Dataroaming är att datasurfa via en annan operatör utomlands.
  • Med nya EU-regler kan du surfa precis som du vore hemma.
  • Det finns begränsningar som ska förhindra missbruk av dataroaming.
  • Priser tillkommer för extra data utöver det som din operatör har gett dig.
  • Priserna för extra data kommer att sjunka fram till år 2020.
  • Det går att välja ett abonnemang utan gratis roaming inom EU.
  • Utan begränsningar för de som jobbpendlar mellan EU-länder.

Vissa avgifter kan tillkomma

Du rekommenderas att stänga av roaming när du befinner dig utanför EU eftersom kostnaderna kan bli mycket högre än vad du trodde. Dagens smartmobiler använder nämligen mer data i bakgrunden än vad du kanske är medveten om. Inom EU kan du dock surfa och ringa som om du vore i Sverige med vissa begränsningar.

Ringer du alltså i Spanien till ett nummer i Belgien så ska det kosta lika mycket som om du ringde i Sverige. Begränsningarna beror dock på hur ditt mobilabonnemang ser ut. Har du ett kontantkort där du laddar med extra data kommer det att kosta sex euro per gigabyte.

Tar dina samtalsminuter slut så kommer det att kosta några cent extra när du är utomlands. Har du fri datasurf i Sverige kommer du dock inte ha fri datasurf i ett annat EU-land. Din operatör är dock tvungen att ge dig en rejäl mängd data som kompensation utomlands.

Undantag som finns

Din operatör har rätt att stämma av hur din användning av datasurf och samtalsminuter ser ut inom en fyramånadersperiod. Om det visar sig att du har använt datasurf och samtalsminuter mer utomlands än vad du har hemma så kommer operatören att be dig förklara situationen inom 14 dagar.

Om du pendlar mellan två EU-länder, såsom om du bor vid danska eller finska gränsen där du bor i ena men jobbar i det andra så har du dock rätt att använda dataroamingen fritt. Det gäller bara att du ansluter dig till ditt hemmanät minst en gång per dag.

Det betyder alltså att om du bor i Malmö och tecknar upp ett svenskt abonnemang så har du rätt att surfa och ringa fritt i Köpenhamn så länge som du ansluter mobilen till ditt hemmanät i Malmö minst en gång per dag. Detta även om du använder mer data i Köpenhamn än i Malmö.

Ordlista