Kan din mobil orsaka cancer?

NÀr man hör ordet cancer sÄ gÄr lÀtt rysningar lÀngs med ryggraden. Det sÀgs att cancer pÄverkar var tredje person pÄ nÄgot sÀtt, antingen att man blir drabbad eller att nÄgon i ens nÀrhet blir sjuk. Och cancer Àr verkligen inget att skÀmta om.

Ett rykte som florerat ganska lÀge Àr att vÄra mobiltelefoner kan orsaka cancer. NÄgot som lÄter extremt skrÀmmande med tanke pÄ hur stor del mobilerna har i vÄr vardag.

Men Àr detta verkligen sant?

Kan vÄra mobiltelefoner orsaka cancer?

SÄ hur ligger det till egentligen? Leder vÄrt mobilanvÀndande till ökade risker för cancer? För att kunna ge svar pÄ frÄgan mÄste vi börja med att bryta ner vad som hÀnder runt din telefon.

Din mobiltelefon avger elektromagnetisk strÄlning för att kunna ta emot och skicka ut data. Elektromagnetisk strÄlning kan lÄta farligt men det Àr samma typ av strÄlning som exempelvis din bilradio tar emot, samma typ av strÄlning som din mikrovÄgsugn anvÀnder för att vÀrma upp maten eller som en röntgen anvÀnder för att se om du har brutit benet. Till och med solen avger denna strÄlning.

VÀnta va?! Röntgen och solen? Vi vet ju alla att solen kan skada vÄr hud och nÀr vi ska röntga vÄra tÀnder mÄste vi ju alltid ha en sÄdan dÀr tung vÀst över oss. Detta lÄter vÀl inte sÄ betryggande?

Elektromagnetisk strÄlning kan vara farligt

Ja, vissa former av elektromagnetisk strÄlning kan vara skadligt för dig. Men det Àr viktigt att veta att detta gÀller det spektra med högre energi. Detta gÀller strÄlning sÄ som UV-ljus och Gamma-strÄlar. Denna strÄlning har en högre frekvens, vilket betyder att de har mer energi. SÄ pass mycket energi att strÄlningen kan skada din kropps DNA-struktur, nÄgot som i sin tur kan skapa mutationer och orsaka cancer om gener som genererar cellvÀxt blir trÀffade.

Detta Àr troligen nÄgot du nÄgon gÄng upplevt nÀr du brÀnt dig i solen. En solbrÀnna Àr nÀmligen kroppens reaktion nÀr hudens DNA skadas av UV-strÄlar.

cancer mobil cell phone

Frekvensen i mobiler Àr för lÄg för att orsaka cancer

Men den goda nyheten Àr att den strÄlning som avges frÄn din mobil eller ditt trÄdlösa Wi-Fi Àr alldeles för lÄg för att vara skadlig. Mobiler har lÀnge legat pÄ ca 2 GHz och Wi-Fi pÄ ca 60 GHz. I och med det stundande 5G-nÀtet sÄ förvÀntas frekvensen kunna nÄ sÄ högt som 300 GHz, vilket Àr en stor ökning frÄn tidigare. Men oroa dig inte för mycket över det, den lÀgsta formen av UV-ljus har ca 30,000,000 GHz. AlltsÄ lÄngt över 5Gs högsta förvÀntade frekvens.

Forskning Àr genomförd

Det har forskats inom Àmnet men ingen direkt lÀnk mellan mobilanvÀndning och cancer har hittats.

Cancer Research UK sÀger sÄhÀr:
”Forskning hittills visar att det Ă€r osannolikt att mobiltelefoner kan öka risken för hjĂ€rntumörer eller andra typer av cancer.”

PÄ deras hemsida kan man lÀsa att det inte finns nÄgon förklaring till hur vÄra mobiler skulle kunna orsaka cancer eftersom strÄlningen Àr för svag för att pÄverka vÄr DNA. LÀs mer om Cancer Research UK hÀr.

Mobiltelefoner sÀgs orsaka hjÀrntumörer

Den typ av cancer som oftast sÀgs orsakas av mobiltelefoner Àr hjÀrntumörer. Anledningen till att just denna typ av cancer ska vara pÄverkad av vÄra telefoner Àr troligen för att man mÄnga gÄnger hÄller mobilen mot huvudet nÀr man pratar (kanske inte lika vanligt nu i och med hörlurarnas utveckling). Men inga bevis pÄ att detta pÄstÄendet Àr sant har hittats.

Exempelvis sĂ„ borde det dĂ„ finnas en korrelation mellan hjĂ€rntumörer och vĂ„r ökade mobilanvĂ€ndning. VĂ„rt anvĂ€ndande av mobiltelefoner har ökat lavinartat över den senaste tiden. Mellan 1990–2016 ökade detta med hela 500%. Hade mobiler orsakat hjĂ€rntumörer borde vi ha sett en gigantisk ökning av dessa tumörer över samma period, men ingen sĂ„dan korrelation har kunnat hittas. Ökningen av hjĂ€rntumörer ligger, över samma period, pĂ„ ca 34% och ökningen tros frĂ€mst bero pĂ„ att vi har blivit bĂ€ttre pĂ„ att upptĂ€cka och diagnostisera just denna typ av cancer.

Men telefonmaster dÄ, orsakar de cancer?

Inte bara vĂ„ra mobiltelefoner har varit under lupp nĂ€r det kommer till ökade cancer-risker. Även telefonmaster har lĂ€nge haft dĂ„ligt rykte om sig och vissa pĂ„stĂ„r att de kan orsaka cancer. I en oberoende rapport frĂ„n 2012gjordes slutsatsen att inga bevis för att exponering av telefonmasters strĂ„lning kan pĂ„verka hĂ€lsan. Det finns internationella sĂ€kerhetsstandarder som begrĂ€nsar hur mycket elektromagnetisk strĂ„lning som en person fĂ„r utsĂ€ttas för. Den strĂ„lningen du utsĂ€tts för i nĂ€rheten av en telefonmast Ă€r ofta mer Ă€n hundra gĂ„nger mindre Ă€n de utsatta riktlinjerna.

SÄ bör vi vara oroliga?

Forskning pekar pÄ att vi inte behöver oroa oss för att vÄra mobiler ska orsaka cancer genom strÄlning. Detta eftersom energin som strÄlningen avger Àr för lÄg för att pÄverka vÄra celler. Med det sagt sÄ kan det sjÀlvklart finnas andra saker som forskare Ànnu inte upptÀckt. Men Àn sÄ lÀnge finns inga riktiga belÀgg pÄ att vi borde vara rÀdda för att anvÀnda vÄra telefoner.

IstÀllet kanske vi borde oroa oss mer över den tid vi lÀgger pÄ att slösurfa pÄ vÄra telefoner som vi kan lÀgga pÄ att vara med vÄra nÀra och kÀra. Men det Àr en helt annan frÄga.

Av Elin Gunnarsson
Content Manager
I en tid av "det mÄste hÀnda nu" Àr det av yttersta vikt att ha rÀtt kommunikationslösningar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

CO Neutral website