Hur fungerar ett SIM-kort?

Förr i tiden hade telefoner fysiska kablar för att kunna koppla ihop samtal med varandra. Detta gÀllde oavsett om du ringde ett samtal till andra sidan vÀrlden eller om du hade kopplat ihop tvÄ plÄtburkar med en bit snöre för att kunna prata med grannen genom sovrumsfönstret.

SĂ„ fort du hade knappat in ett telefonnummer kunde ditt telefonbolag dirigera detta nummer exakt dit du ville genom att anvĂ€nda dessa kablar. Men idag, med all sladdlös teknologi som florerar inom telefonin, sĂ„ mĂ„ste signalerna sjĂ€lva veta vart de ska landa – varje gĂ„ng. Detta gĂ€ller bĂ„de vanliga samtal och andra spĂ€nnande saker som Vines och Snapchats osv som fullkomligt forsar ut ur alla master.

Det Àr hÀr som SIM-kort kommer in i bilden. Förkortningen SIM stÄr för Subscriber Identity Module och ger oss en ganska bra indikation om vad det faktiskt gör. Det identifierar vilken mobil-abonnent som anvÀnder en specifik enhet.

SIM-kort har lÄg kapacitet

SIM-kort har ganska lĂ„g kapacitet, mĂ„nga av dem innehĂ„ller lĂ„ngt under en 1 MB data. Men den lilla data de faktiskt hĂ„ller Ă€r av stor vikt. Exempelvis nĂ€r du vill att din mobiltelefon ska vara till nĂ„gon nytta nĂ€r du inte har Wi-Fi. SIM-kort lagrar ett 64-bitars nummer som fungerar som en unik identifierare. Även om detta enbart tar upp 8 byte av lagringsutrymmet sĂ„ finns det över 9 kvintiljoner unika nummer som kan lagras pĂ„ detta sĂ€tt pĂ„ ett SIM-kort. SĂ„ den hĂ€r metoden av att lagra nummer bör rĂ€cka ett tag till med tanke pĂ„ att vi ”enbart” Ă€r ca 8 miljarder mĂ€nniskor pĂ„ jorden.

NÀr man slÄr pÄ sin telefon och kopplar upp sig mot mobilnÀtet kommer din telefon att skicka ut ditt SIM-korts ID-nummer, tillsammans med en autentiseringsnyckel (som Àven den ligger pÄ ditt SIM-kort), till din operatör. Operatören genererar sedan ett slumpmÀssigt nummer och anvÀnder samtidigt nyckeln för att skapa ett svarsnummer. Det slumpmÀssiga numret skickas sedan tillbaka till telefonen. Samma utrÀkning görs av SIM-kortet i telefonen för att fÄ fram ett svarsnummer. Matchar sedan de tvÄ svarsnumren sÄ kÀnner operatören av detta och kommer att koppla ihop din telefon till nÀtverket. PÄ sÄ sÀtt sÀkerstÀller man att det faktiskt Àr du som försöker koppla upp dig, detta för att hÄlla din data sÀker och för att kunna se vem du Àr.

Telefonboken i SIM-kortet

Utöver att identifiera information kan SIM-kort Àven lagra telefonboksinformation. Detta kan verka som ett daterat koncept eftersom dagens telefoner kan lagra extremt mycket data sjÀlva. Men förr, nÀr Nokia 3310 och vik-telefoner var superhett, var detta en viktig funktion eftersom det hjÀlpte till att försÀkra att man inte tappade alla sina kontakter om man uppgraderade eller bytte sin telefon.

RÀtt storlek pÄ SIM-kortet

Om du vill flytta ett SIM-kort mellan olika telefoner, försÀkra dig om att SIM-kortet har rÀtt storlek för de olika enheterna. Olika enheter har nÀmligen olika SIM-former och vissa nya telefoner har till och med inte nÄgon plats för SIM-kort alls. Det Àr framförallt i USA som vissa nya telefoner nu mer har sin autentiserings-information inbyggt direkt i minnet istÀllet.

Även om SIM-kort kan vara nyttiga nĂ€r man vill byta telefon sĂ„ Ă€r det inte alltid möjligt att flytta ett SIM-kort hur som helst. Detta beror dĂ„ pĂ„ att SIM-kortet Ă€r lĂ„st. Köper du telefonen frĂ„n en större operatör fĂ„r du ofta SIM-kortet lĂ„st till just den operatören. SIM-kortet fungerar alltsĂ„ bara med just den operatören. Operatörer gör detta för att de ska kunna subventionera kostnaden av telefonen vilket tillĂ„ter dig att fĂ„ ny teknik till en lĂ€gre kostnad eftersom operatören vet att de kommer fĂ„ pengar frĂ„n dig under en bestĂ€md period pĂ„ grund av ditt abonnemang.

SIM-kort Àr smÄ och kan inte hÄlla speciellt mycket data, ÀndÄ Àr de sÄ viktiga för vÄr vardag. SÄ nÀsta gÄng du slÄr en pling till kollega eller en vÀn, skÀnk en extra tanke pÄ vilket toppenjobb ditt SIM-kort gör.

Soluno Àr egen operatör

Vi pÄ Soluno Àr operatör och har dÀrför vÄra egna SIM-kort som levereras enbart till företagskunder. Behöver ditt företag se över sin telefoni sÄ hjÀlper vi mer Àn gÀrna till. Fyll i formulÀret sÄ kontaktar nÄgon av vÄra kunniga rÄdgivare dig.

Senast uppdaterat september 2019

Av Elin Gunnarsson
Content Manager
I en tid av "det mÄste hÀnda nu" Àr det av yttersta vikt att ha rÀtt kommunikationslösningar.

2 responses to “Hur fungerar ett SIM-kort?

  1. Jag har en undring nĂ€r det gĂ€ller om man rĂ„kat bli av med sin smartphone. Kan man fĂ„ tillbaka samma telefonnummer Ă€ven om SIM-kortet Ă€r borta för alltid? Alla ens kontakter kan ju mitt telefonnummer och det Ă€r ganska besvĂ€rligt att dels byta ut det och dels att lĂ€mna ut det igen till alla vĂ€nner och bekanta! Är det möjligt att fĂ„ samma nummer eller Ă€r det helt uteslutet?

    1. Hej, ja det gÄr att fÄ tillbaka sitt gamla nummer om man tappat bort sin telefon. DÄ behöver man be leverantören att lÀgga det nummer du har pÄ ett annat SIM-kort, ett sÄ kallat SIM-kortsbyte. Du behöver kunna visa att numret du vill byta till ett annat SIM-kort verkligen tillhör dig, exempelvis via en mail du registrerat eller liknande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

CO Neutral website