Datormusens historia

Vi tar mycket av den teknik vi anvÀnder för givet. Vi har vÄra superlÀtta laptops och vÄra smartphones som möjliggör att vi kan sköta vÄrt arbete dÀr det passar oss. Vi kan sjÀlva vÀlja om vi vill jobba pÄ kontoret, hemifrÄn eller varför inte pÄ det dÀr mysiga fiket i stan. Vi tÀnker sÀllan pÄ all teknik runt omkring, sÄ som Wi-Fi och laddare, som hjÀlper till i denna rörliga arbetsdag. Och ta nÄgot sÄ sjÀlvklart som datormusen, hur den har utvecklats över Ärtionden frÄn stela trÀlÄdor till att revolutionera hur vi anvÀnder vÄra datorer idag.

Idag tÀnkte vi ge denna, ganska ofta försummade enhet, lite extra kÀrlek. Det hÀr Àr datormusens historia.

Efter andra vÀrldskriget

Datormusen, i det utförandet som vi tÀnker pÄ den idag lanserades inte förrÀn i mitten pÄ 80-talet. Men faktum Àr att tekniken bakom datormusen pÄbörjades lÄngt, lÄngt tidigare. Det var under tiden efter andra vÀrldskriget som brittiska flottan tog fram det som brukar kallas för trackball, eller styrkula pÄ Svenska. Styrkulan uppfanns av Ralph Benjamin och anvÀndes för att kunna följa flygplan pÄ en radar.

Kanada anvÀnde bowlingklot

Kanadas flotta var inte sen pÄ att ta efter tekniken för deras egen spÄrningsutrustning. De anvÀnde ett litet bowlingklot, som kula, dÄ de enligt ryktet inte fick sÄ mycket finansiering till projektet.

Dessa tidiga versioner av styrkulor var ganska klumpiga att anvÀnda. Kulan lÄg pÄ toppen av roterande metallplattor som i sin tur lÄg i kontakt med sladdar. Men eftersom den brittiska armén ansÄg att uppfinningen var en militÀr hemlighet, sÄ kom inte styrkulan teknik i kontakt med allmÀnheten förrÀn lÄngt senare.

Den första datormusen

Den första riktiga musen uppfanns 1964 pÄ Stanford University. DÄ var den i trÀ med en ensam knapp pÄ toppen.

Dagens möss kan föras i vilken riktning som helst men första musen var lĂ„ngt ifrĂ„n lika smidig. Musen hade istĂ€llet tvĂ„ vinkelrĂ€ta hjul, de sĂ„g ut lite som tvĂ„ pizzaslicers, som tillĂ€t anvĂ€ndaren att röra musen frĂ„n sida till sida eller framĂ„t och bakĂ„t. DĂ€rför behövde man röra musen i ett sick-sack-mönster. FrĂ„n början kallades dĂ€rför musen för ”X-Y-positioneringsindikator för display-system”. Som ni sĂ€kert förstĂ„r var detta namnet inte supersexigt i marknadsföringssyfte och utvecklarna fick komma pĂ„ ett nytt namn.

Anledningen till att uppfinnarna senare valde att kalla det för mus var för att sladden som stack ut pÄminde om svansen pÄ en mus. Till en början satt sladden i riktning mot armen men detta Àndrades snabbt eftersom de mÀrkte att den var i vÀgen för handleden.

Xerox vidareutvecklade datormusen

Xerox plockade upp tekniken Är 1973, nÀr de utvecklade en persondator som kallades Alto. Denna datormus var till för att anvÀndas tillsammans med ett grafiskt anvÀndargrÀnssnitt (GUI) som skapade ett helt annat sÀtt att anvÀnda datorn. Bort försvann det klumpiga anvÀndandet av styrpilar och in kom ett snabbare och enklare sÀtt att navigera sig runt pÄ skÀrmen.

PÄ nytt trÀdde styrkulan in

Under tiden de jobbade med utvecklingen av Alto började Xerox Àven utveckla sin egen version av en mus med styrkula, sÄ som britterna hade gjort sedan efter andra vÀrldskriget. Kulan fungerade som sÄ att den var i kontakt med axlar som i sin tur satt knutna till hjul med hÄl i dem. NÀr musen rörde sig sÄ fick axeln hjulet att snurra, vilket skapade ljusstrÄlar som pulserade genom hÄlet pÄ hjulet. Sensorer kunde sedan lÀsa av ljuspulserna och pÄ sÄ sÀtt fÄ veta i vilken riktning som musen rörde sig.

Samarbete mellan Apple och Xerox

Eftersom Xerox jobbade frÀmst mot företag var denna uppfinningen inte speciellt vÀlkÀnd bland privatpersoner till en början. Apple gjorde en överenskommelse med Xerox dÀr de fick delad Àgarskap av Apple i utbyte mot att de fick anvÀnda Xerox utvecklade mus. PÄ sÄ sÀtt spreds musen tillsammans med Macintosh till allmÀnheten Är 1984.

Utvecklingen stannade av

Designen som Xerox och Apple sÄlde revolutionerade sÀttet vi kan interagera med vÄra datorer. Men den revolutionen stannade av ganska snabbt efter det. Förutom att musen blev lite mer ergonomisk, och passade bÀttre i handen Àn de första fyrkantiga mössen, sÄ Àndrades inte teknologin speciellt mycket de kommande 10 Ären.

Det var först 1996 som den första musen med en skroll-funktion kom ut pÄ marknaden. Senare under 90-talet kom Àven den optiska musen. Nu slapp man rengöra datormusen frÄn diverse ludd och smuts som samlats runt styrkulan. Men den optiska musen var faktiskt uppfunnen lÄngt innan den började anvÀndas. Redan pÄ 80-talet fanns de första optiska mössen, som fungerade genom att föras över specifika musmattor som kÀnde av musens rörelse. Det var frÀmst produktionskostnaderna som behövdes sÀnkas för att kunna leverera denna teknik till massorna.

Den första lasermusen

2004 kom första laser-musen. Det var Logitech som var först ut med denna, Ànnu mer, precisa mus. NÄgot som var riktigt bra för personer som spelade mycket datorspel dÄ det gav dem en fördel nÀr de var mitt i stridens hetta. Gamers har sedan dess hjÀlpt till att pusha tekniken framÄt och datormöss idag har bÀttre processorer inuti mössen samt att nu kan man sjÀlv stÀlla in kÀnsligheten pÄ datormusen för att bÀttra passa ens egna behov.

Viktig del av vÄr vardag

Det var lÀnge sedan den första datormusen slÀpptes med sin trÀlÄda och sina stela rörelse. Men dess intuitiva anvÀndning och enkelheten i uppfinningen har gjort att datormusen har fortsatt vara en viktig del i vÄr anvÀndning av datorn, trotts nya uppfinningar sÄ som röststyrning och touchscreens.

 

Är du nyfiken pĂ„ hur en touchscreen fungerar? DĂ„ hittar du spĂ€nnande information ett vĂ„rt blogginlĂ€gg om touchscreens.

Av Elin Gunnarsson
Content Manager
I en tid av "det mÄste hÀnda nu" Àr det av yttersta vikt att ha rÀtt kommunikationslösningar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

CO Neutral website