https://www.dstny.se/app/uploads/video_videomöten_videoconferencing.jpg

Våga starta videokameran – 4 fördelar med att se varandra på distansmöten

Man ansluter till ett distansmöte och helt plötsligt står man inför ett avgörande beslut. Ska jag ansluta med video eller ska jag låta den vara av? Tänk om det bara är jag som inte har videon på? Eller tänk om jag slår på videon och ingen annan gör det?

Känner ni igen känslan?

Antalet videomöten som hålls världen över har ökat lavinartat den senaste tiden, något som kanske inte är så konstigt. I en värld där vi uppmanas, eller rent av tvingas, att distansera oss så blir videomöten ett viktigt hjälpmedel för att hålla igång företag. Det blir ett sätt att uppdatera sig med sina kollegor och träffa nya kunder.

Men många väljer att ansluta till videomöten utan att slå på själva videon, och bara använda ljudkanalen. Även om det kan kännas skönt att gömma sig bakom en avstängd videokamera så finns det faktiskt fördelar med att våga slå på kameran.

1 Talordning

När du sitter i ett fysiskt mötesrum så används kroppsspråk för att visa att man vill föra talan. Små gester, så som att luta sig lite framåt, nickningar med huvudet, en öppnad mun eller till och med bara ett djupare andetag kan visa att du vill tala när föregående talare är klar.

Vid vanliga telefonsamtal mellan två parter brukar det inte innebära något problem att man inte ser varandra. Men när man helt plötsligt är fler som ska delta så kan det naturliga flödet rubbas. Det är lätt att personer talar i mun på varandra eller att obekväma tystnader uppstår. Många konferenstjänster är även byggda på så sätt att ljudet från de som inte talar sänks, för att på så sätt minska brus och störande ljud.

Genom att våga slå på videon så ser man, genom folks kroppsspråk, tydligare vem som vill föra talan härnäst.

2 Tyst feedback är nästan lika viktig som uttalad feedback

Har du någonsin suttit i ett distansmöte där du ska visa upp något och det är helt tyst efter du talat klart? När vi möts fysiskt så kan vi se på leenden eller nickningar att det vi visar togs emot positivt eller negativt. Genom att slå på videokamerorna kan man se på deltagarna om det man visar eller talar om är bra, dåligt, intressant eller tråkigt. Den tysta feedbacken vi ger via vårt kroppsspråk är extremt viktig.

3 Trovärdighet

Att se varandra hjälper till att skapa trovärdighet. Ska du presentera en vara eller tjänst för en ny kund så kan det vara ett stort plus att våga sätta på kameran. Många duktiga säljare vet om vikten av att spegla sina kunder och på så sätt skapa förtroende. Vi har även lättare att avgöra om en person är genuin eller inte genom att se dem.

4 Skapar samhörighet

För kollegor som jobbar på distans så blir videon extra viktig för att skapa samhörighet. Det är helt enkelt lättare att lära känna någon om man får se han eller hon samtidigt som de talar. Underskatta aldrig vikten av att kunna se ett leende.

Det finns många fördelar med att våga sätta på videon på distansmöten. Och tro mig, man är alltid mer kritiskt mot sig själv än vad man är mot andra när man ser dem på skärmen.