https://www.dstny.se/app/uploads/screensaver.jpg

Skärmbakgrunden som kan döda din telefon

När någon säger ”gör absolut inte detta” så blir många lockade att göra tvärt om. Och precis det var vad som hände när användaren @IceUniverse  twittrade om en bild som enligt utsaga skulle kunna förstöra din telefon.

En varning som väldigt få tog på allvar

Det var den 21 maj 2020 som användaren Ice Universe lade upp den mytomspunna bilden på Twitter.

I sin tweet skrev han:

”Varning!!! Sätt aldrig denna bilden som din skärmbakgrund, speciellt inte om du har Samsung. Den kommer få din telefon att krascha. Testa det inte! Om någon skickar denna bilden till dig, ignorera den. ”

Hans inlägg fick snabbt spridning på Twitter och, kanske inte helt oväntat, så fick varningen även den motsatta effekten hos många. Inlägget fick många svar, så som ”Dags att byta bakgrund” och ”Är du seriös? Jag måste testa detta direkt”.

Han talade sanning

Den 31 maj twittrade användaren igen:

”Detta är inget skämt, snälla försök inte, jag hoppas att någon kan förstå sig på dess krasch-mekanism för att undvika skador från sådana bakgrundsbilder på telefonen. Utvecklare, snälla studera den. ”

Till mångas stora missnöje så talade Ice Universe sanning. Över 2000 användare svarade att de hade fått problem med sin telefon efter att ha laddat ner bakgrundsbilden. Personer med versioner av Android och Google-telefoner verkade vara de som blev drabbade av bildens förstörande makt. Detta blev snabbt en gåta som många på internet ville lösa.

Det var även många som vittnade om att det gick hur bra som helst att använda bilden. Det visade sig dock ganska snart att många av de som hade lyckats använda bilden var de som hade tagit en skärmdump av bilden eller inte laddat ner den i dess originalversion.

Många trodde det var avsiktligt

Till en början trodde folk att detta var en bild som någon medvetet hade manipulerat för att förstöra telefoner. Men detta var inte fallet. Bilden var en vanlig bild, tagen för att kunna vara en skärmbakgrund och hade rätt upplösning och storlek.

Personer som hade tagit en skärmdump av bilden fick dock inte problemet. Även personer som hade laddat ner filen från vissa sociala medier hade kunnat använda bilden utan problem. Därför kom många fram till slutsatsen att problemet låg i själva grundfilen och började undersöka den. De upptäckte snart att vissa sociala medier minskar bildomfånget och luminansen i bilden och att det var därför som den gick att använda om man laddade ner den från exempelvis Weibo.

Problem med färg och luminans

Problemet låg alltså i färgprofilen, dess omfång är mer än vad vissa telefoner klarar av. Bilden var tagen i sRGB men sen exporterad till ProPhoto RGB. Många sociala medier hanterar inte den färgprofilen och konverterade bilden automatiskt till sRGB, något som fick bilden att se lite mörkare och plattare ut men som också gjorde filen ofarlig.

Men Android ska kunna konvertera ProPhoto RGB till sRBG, så lösningen var inte riktigt så enkel heller. Tro det eller ej, problemet låg i en enda pixel i bilden. Denna specifika pixel hade en färg med för mycket luminans för att Google skulle kunna konvertera bilden från ProPhoto RGB till sRGB.

Det var alltså en ynka liten pixel i bilden som har förstört tusentals telefoner runt om i världen. Alltså var det inte just den bilden i sig som var hemsökt eller något liknande utan problemet skulle rent teoretiskt sätt kunna återskapas i andra bilder. Vi får hoppas att utvecklare håller koll på problemet och löser det, så vi slipper förstöra våra telefoner när vi ska kolla på bilder över solnedgångar.