Få din post via molnet

I ett samhälle där miljötänk blir allt viktigare försöker både företag och privatpersoner hitta miljösmarta lösningar och allt fler företag väljer därför att erbjuda molnbaserade tjänster. Vi på Soluno var exempelvis tidiga med vår molnbaserade växellösning. Det finns även möjlighet att få sin post i molnet. Med en digital brevlåda besparar du naturen både pappret som meddelandet hade skickats på samt drivmedel för att fysiskt leverera brevet.

Vad är en digital brevlåda?

En digital brevlåda är precis vad det låter som – du får post från företag och myndigheter som är anslutna till tjänsten digitalt istället för på papper i brevlådan. Ledtider blir därmed snabbare och du kan nå viktiga fakturor och liknande även när du är iväg på semester.

Vilka olika digitala brevlådor finns det?

Idag finns fyra olika digitala brevlådor på marknaden; Kivra, Digimail, E-boks och Min myndighetspost. Vem står då bakom dessa leverantörer? Kivra ägs av ett investmentbolag och Wallenbergsstiftelserna. E-boks ägs av Nets tillsammans med Postnord. Digimail är delägt av postföretaget Bring och Min Myndighetspost ägs av svenska staten.

Alla olika digitala brevlådor är gratis att skaffa och du kan ha flera olika brevlådor igång samtidigt om du vill testa dig fram till vilken du tycker är bäst. Alla de olika leverantörerna hanterar post från myndigheter men du kan enbart ha en aktiv brevlåda för myndighetspost åt gången. Närmare 40 myndigheter har anslutit sig och du kan därmed få digital post från exempelvis Skatteverket, Åklagarmyndigheten, Arbetsförmedlingen, Trafikstyrelsen, Transportstyrelsen och Försäkringskassan.

De olika leverantörerna har både hemsidor och appar där du kan läsa och hantera din post. Vill du kan du även dela din brevlåda till en betrodd person, här har du valet att låta någon annan bara läsa din post eller till och med ha behörighet att hantera den.

Något som krävs av samtliga leverantörer är att du har ett bankID för att kunna verifiera dig. Detta är för din säkerhets skull då bankID säkerställer att din post inte läses av obehöriga personer.

Vad skiljer dem åt?

Den stora skillnaden mellan de olika leverantörerna är vilken post du kan ta emot. Väljer du Min Myndighetspost kan du nämligen enbart ta emot post från olika myndigheter. Andra leverantörer så som Kivra kan dessutom ta emot post från företag. Kivra är den leverantör som har flest företag anslutna, över 1500 stycken.

 

Slå ett slag för en mer miljövänlig post – överväg att skaffa en digital brevlåda.

Av Elin Gunnarsson
Content Manager
I en tid av "det måste hända nu" är det av yttersta vikt att ha rätt kommunikationslösningar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *