https://www.dstny.se/app/uploads/man_talar_högt_på_telefon_rmindre-e1588601296482.jpg

Mobilfria dagen 1 juni – visa god telefonetikett

Vi har nog alla varit med om det, det där jobbiga telefonsamtalet som vi inte är delaktiga i men som vi får lyssna på likväl. Telefonsamtalet vi inte kommer undan.

”Haha, nej nej, ingen fara Stina. Jag sitter på bussen just nu!”

Och hur många har inte suttit på en middag med vänner eller familj där allas telefoner ligger på bordet, jämte tallriken, redo att plockas upp vid minsta paus i samtalet? God telefonetikett behöver inte vara något ämne i skolan precis men något vi kanske borde ta upp lite oftare.

Starka känslor

Man behöver inte söka speciellt länge på internet för att hitta olika åsikter om hur vi beter oss med våra telefoner. Det råder starka känslor över den nonchalans som många visar när privata samtal hålls på publika plaster och när familjemiddagar avbryts av besök på sociala medier.

Missförstå mig inte, självklart ska man kunna prata i telefon när man är ute bland folk men det skadar inte att vara medveten om sin omgivning och visa lite extra respekt och omtanke.

Mobilfria dagen

Den mobilfria dagen inträffar den 1 juni varje år och är ett initiativ från Mossenmarkska ljudfonden. Tanken med dagen är att den ska bidra till ökad medvetenhet om den gemensamma ljudmiljön vi har i vårt samhälle och ge ljudvila till såväl användare av mobiler som ofrivilliga lyssnare.

Enkla regler

Idag är vi så beroende av våra telefoner, både när det kommer till vårt arbete och privata liv. Att helt låta telefonen vila den 1 juni kanske därför inte är så lätt för alla. Följer man däremot några enkla förhållningsregler visar man respekt mot sina medmänniskor och god telefonetikett. Det som nämns nedan är ganska självklara saker men tål att nämnas ändå.

1 På offentliga platser

När man är ute bland folk kan det vara bra att hålla allt för privata ämnen till ett minimum. Är det tidigt på morgonen eller sent på kvällen och du sitter på exempelvis ett tåg eller en buss, håll ljudnivån på samtalet lågt. Kan samtalet vänta – låt det då göra det.

Lyssnar du på musik eller kollar på video, använd hörlurar. Alla på tåget kanske inte gillar din nya favoritlåt lika mycket som du gör.

2 När du spenderar tid med familj och vänner

Ta bort telefonen från bordet. Om du inte väntar på ett viktigt samtal så kan den stanna i fickan eller väskan.

3 På möten

Det ser inte snyggt ut att plocka fram telefonen under ett möte. Ibland måste man vara beredd på att svara på ett viktigt samtal trotts att man sitter på möte. I de fallen kan det vara bra att meddela övriga mötesdeltagare om att du väntar samtal redan innan mötet startar.

Att där emot plocka fram telefonen för att läsa ett mail eller rent av kolla in sociala medier är extremt respektlöst mot dem du möter.

4 När du kör

Här är regeln självklar – sitter du i förarsätet ska telefonen inte hanteras. Förutom att du riskerar din egen säkerhet utsätter du även andra i trafiken för fara. Låt telefonen vila och fokusera på vägen istället, på så sätt kommer du fram tryggt och säkert.

Har du inte möjlighet att gå en hel dag utan din mobil kan du ändå fira dagen genom att tänka lite extra på din omgivning när du pratar i telefon så får vi en lite trevligare ljudmiljö på offentliga platser.