https://www.dstny.se/app/uploads/nahel-abdul-unsplash_webb-e1588602597837.jpg

Se upp för bluffsamtal – robotsamtal

Har du någon gång blivit uppringd av ett nummer du inte känner igen och när du svarar är det ingen på andra sidan? Hade samtalet en annan landskod eller skedde samtalet kanske mitt i natten? Då har du troligen blivit utsatt för ett så kallat bluffsamtal. Fenomenet brukar även kallas för robotsamtal då det som oftast utförs av en robot.

Men vad är egentligen ett robotsamtal? Vad är syftet med dem? Och kanske viktigast av allt, vad ska man göra när man får ett bluffsamtal? Det tänkte vi försöka besvara här nedan.

Bluffsamtal robotsamtal

Vågor av bluffsamtal

Då och då kommer en våg av bluffsamtal till Sverige. Exempelvis år 2017 blev tiotusentals abonnenter uppringda av ett +252-nummer, för många av mottagarna kom samtalen dessutom mitt i natten. Samtalen kom, just den gången, från Somalia och var sannolikt så kallade robotsamtal. Robotsamtal är en typ av bluffsamtal som ofta har för avsikt att stjäla pengar från mottagarna. Då gick varningar ut om att konsumenterna inte borde svara på samtal med den landskoden. Kort därefter började istället samtal från Tanzania och Elfenbenskusten komma till Sverige.

Ingen ny företeelse

Det som skedde 2017 var dock ingen ny företeelse. Den typen av bluffsamtal kommer och går med jämna mellanrum. 2008, 2009, 2010 och 2013 hade liknande vågor av bluffsamtal i Sverige. Men långt innan dess, redan år 2000, blev mängder av Japaner drabbade av samma typ av samtal.

Bluffsamtal är ett problem världen över

Och det är absolut inte bara Sverige och Japan som utsätts för dessa robotsamtal. I USA har problemet blivit så utbrett att många åtgärder görs för att sätta stopp för bluffsamtalen. Amerikanska FCC (Federal Communications Commission) har röstat igenom ett förslag som möjliggör för operatörer att vara mycket mer aggressiva när det kommer till att identifiera och blockera robotsamtal. Många av de stora amerikanska operatörerna erbjuder tjänster som kan skydda sina användare. Det har även kommit en del appar som erbjuder automatisk samtalsblockering och spam-varningar.

Vad är bluffsamtal?

Dessa bluffsamtal görs alltså som oftast av en robot, därav smeknamnet robotsamtal. Det är ett telefonsamtal som använder en datoriserad autodialer. Väldigt sällan är det en fysisk agent som sitter och knappar in samtalen.

Det finns två vanliga scenarios när det kommer till denna typ av samtal.

Ingen som svarar

Ett vanligt scenario är att när mottagaren svarar så är ingen på andra sidan linjen. Tanken är att mottagaren ska lägga på för att sedan ringa tillbaka, antingen av oro eller av ren nyfikenhet. Då hamnar man på en betallinje, precis så som 071-nummer brukade fungera förr. Många gånger hörs musik eller att någon svarar på knagglig engelska så att samtalet ska dra ut på tiden så länge som möjligt. Samtalen kan kosta allt mellan 8 kr till 60 kr per minut. Som du förstår kan kostnaden lätt dra iväg och samtalen blir väldigt dyra.

Förinspelade bluffsamtal

Ett annat vanligt scenario när det kommer till robotsamtal är att ett förinspelat röstmeddelande spelas upp när man svarar. Rösten kan exempelvis utge sig vara en politiker som vill ställa frågor inför en kampanj eller utge sig för att vara din bank som vill göra reklam för en ny tjänst. Rösten uppmanar dig sedan till att göra olika knappval. I USA har även robotsamtal utgett sig för att vara skattemyndigheten och vill på så sätt komma åt känslig information om konton och liknande.

Bluffsamtal till företag

Vi som jobbar med telefoni för företag håller ju självklart ett extra öga på bluffsamtal och dess framfart. Är du företagare och fått ta emot bluffsamtal eller robotsamtal? Tyvärr kan hackers skicka en stor mängd robotsamtal till ett företag för att exempelvis få deras växel att krascha. Lite som när hackers skickar massa trafik till en hemsida för att få den att krascha.

Robotsamtal bluffsamtal scam calls

Robotsamtal är inte bara av ondo

Robotsamtal har fått en dålig klang på grund av att de ofta är bluffsamtal. Men alla robotsamtal är inte av ondo. De kan nämligen användas vid nödmeddelande och för public service. Vid exempelvis en stor brand eller olycka kan meddelanden på så sätt nå en stor mäng människor på samma gång.

Hur ska man agera när man får bluffsamtal?

Rådet från polisen är lätt att följa. Väntar du inte på samtal från andra sidan världen så kan du helt enkelt strunta i att svara. Och var noga med att inte ringa tillbaka om du inte vet vem mottagaren av samtalet är.

  • Svara inte på oväntade samtal från andra länder.
  • Ring inte tillbaka på telefonnummer du inte känner igen.
  • Gör inga knappval om du blir uppringd av en robot.
  • Dela inte med dig av kreditkortsnummer, lösenord eller koder via telefon.

Gör inga knappval

Ibland kan den inspelade rösten säga att man måste göra ett knappval för att komma till en representant. Exempelvis ”Klicka på 1, sedan fyrkant, för att få prata med någon av våra agenter”. Det som händer när du gör ett knappval och därmed interagerar med röstprompten, är att du bekräftar för roboten att ditt nummer i bruk och att någon svarar. Det som kan ske då är att de som är avsändare för samtalet sedan säljer vidare ditt nummer eller att robotsamtal kommer oftare till dig.

Får du ett samtal där någon utger sig för att vara din bank eller någon liknande tjänst är det säkrast att lägga på. Vill du försäkra dig om att det inte var ett genuint samtal kan du alltid själv leta upp företagets telefonnummer på deras hemsida och ringa dit. Men undvik att ringa tillbaka på samma nummer som ringde dig.

Bluffsamtal från lokala nummer

Många gånger kommer bluffsamtal från utländska nummer men dessa kan även komma från lokala nummer. Bara för att ett samtals-ID visar att det är lokalt, så behöver det inte stämma. Det finns nämligen virtuella nummer som kan vara missvisande när det kommer till dess ursprung.

Blockera bluffsamtal på Smartphones

Android

Leverantören Samsung samarbetar med Hiya som erbjuder en blockeringsfunktion för samtal. Denna kallas för Smart Call och ska kunna märka ut potentiellt oönskade samtal.

Apple

Apples iPhones har en funktion som heter ”Silence unknown Callers”, detta är en blockeringsfunktion med anropsscreening.

Google

Googles Pixel phones har funktionen Call Screen, detta är en blockeringsfunktion med anropsscreening. Dessutom erbjuder Google ett antal kostnadsfria appar för samtalsspärr som kan nyttjas av Android-telefoner.

Läs mer om verktyg och resurser för samtalsblockering på Federal Communications hemsida:

https://www.fcc.gov/call-blocking

Nya funktioner i Apples iOS 13 hjälper dig undvika robotsamtal

När Apple släppte iOS 13 så kom många nya funktioner med. En av dem var att du kan välja att skicka ALLA okända samtal direkt till röstbrevlådan. Siri kommer att släppa igenom samtal från kontakter som kan hittas i kontaktlistan, under meddelanden och mailen. Resterande samtal går alltså direkt till din röstbrevlåda. Är avsändaren av samtalet legitim så bör han eller hon lämna ett röstmeddelande.

Senast uppdaterad oktober 2020