8 egenskaper som en kundservice-agent borde ha

Agenter inom kundservice och support har en avgörande roll i kundens upplevelse av ett företag och dess tjänster. Att ha en god kundservice är så extremt viktigt och värdet är för stort för att riskera kundrelationen genom att anställa agenter utan lämpliga egenskaper eftersom en felrekrytering kan leda till förlorade kunder.

Och det är ingen lätt uppgift, det är ett brett spektrum av färdigheter från agentens håll som krävs för att klara uppgiften. Nedan har vi listat några färdigheter som en agent inom kundservice eller support borde ha.

Kunna lyssna

Effektiv kundservice börjar med att kunna lyssna. Att bara vara bra på att snacka eller tekniskt kunnig räcker inte på långa vägar. Det är först när man lyssnar helhjärtat som man kan höra både det kunderna säger och det de inte säger. Ett vanligt fel som sker är att agenten tror sig veta lösningen på problemet redan innan kunden pratat klart, allt för att kunna ge kunden snabb service. Det öppnar ofta upp för missförstånd och kan även få agenten att framstå som ointresserad av kunden.

Produktkunskap

Kunder ser ofta agenter som deras källa för produktinformation. Agenter behöver därför alltid vara uppdaterade med det senaste om produkter, tjänster och kampanjer. Med en god kunskap om olika resurser kan de också veta exakt var man ska vända sig för att hitta svar de själva inte har.

Problemlösning

Vi ser en ökad popularitet i att använda sig av självbetjäningskanaler, då kan kunden själv hantera enklare ärenden när det passar dem. Detta leder till att kunderna enbart kommer i kontakt med kundservicen när ärenden eskalerar till svårare problem. Med andra ord hanterar kundserviceagenterna problem av högre svårighetsgrad vilket kräver färdigheter för att effektivt hantera dem. De måste kunna fylla i luckorna när det finns begränsad information och identifiera det bästa sättet för en snabb lösning.

Uppfinningsrikedom

Det finns oräkneliga situationer där kundservice-agenter behöver vara snabbfotade och kunna hitta kreativa lösningar på svåra problem. Uppfinningsrika personer trivs ofta bra med att jobba på en supportavdelning eller på ett contact center på grund av att de får använda sina färdigheter för att hitta snabba lösningar på svåra problem. Både när det kommer till temporära och långsiktiga lösningar.

Multitasking

Agenter inom support eller kundservice hanterar sällan bara ett ärende åt gången. Det gäller att kunna prioritera och hålla flera bollar i luften samtidigt för att kunna hantera de utmaningar som jobbet kan innebära.

Teknisk kunskap

Många agenter behöver kunna jobba i flera olika system för att kunna lösa vissa ärenden. De behöver även förstå sig på tekniska aspekter kring de produkter de supporterar.

Självkontroll

Sanningen är att det kan vara utmanande att jobba med missnöjda och stressade kunder. Att själv kunna behålla lugnet samtidigt som man arbetar effektivt är en avgörande egenskap om man ska lyckas bra som agent.

Samarbetsförmåga

God kundservice sker inte i ett vakuum. Det krävs samarbetsförmåga, både med kunden och kollegor för att kunna göra det som krävs för att lösa de problem som uppstår.

Som ni märker så är det en gedigen lista på egenskaper som krävs för att klara av vardagen som agent inom support eller kundservice. Så var noga när ni gör en nyanställning. Det kan vara avgörande för hur det går för ditt företag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *