3 vanliga anledningar till varför samtal bryts

HallÄ? Kan du höra mig? Jag tror du försvann? HallÄÄÄÄÄÄ?

Vi har nog alla upplevt det. Det dÀr samtalet som bryts av vad som verkar vara en oförklarlig anledning. Ibland kan man helt enkelt ringa tillbaka och fortsÀtta samtalet och ibland fÄr man vÀnta en stund. Men stÄr du pÄ E4:an efter en krock och ditt nödsamtal bryts kanske det kÀnns mer angelÀget att samtalet faktiskt slutförs.

BÄde nÀtverken och mobiltelefonerna i sig Àr komplexa och mÄnga saker kan bidra till att samtal avbryts. Ibland kan signalstyrkan minska och öka trotts att man stÄr pÄ samma stÀlle och det hela kan förefalla mer som magi Àn som vetenskap.

Vilka Àr dÄ de vanligaste anledningarna till att samtal avbryts?

1 LÄngt ifrÄn en mast eller blockerade signaler

Enligt George Lamb, VD pÄ Nextivity, Àr den absolut vanligaste anledningen till brutna samtal att signalen Àr svag, vilket lÄter vettigt. Generellt sÀtt sÄ fÄr du starkare signal ju nÀrmare en mast du Àr och vise versa. I ideala förhÄllanden kan din telefon fungera med en mast som Àr ungefÀr 7 mil ifrÄn men som oftast Àr det snarare hÀlften av den strÀckan som telefonen klarar av. Detta beror Àven pÄ mastens egna kapacitet.

Signalerna pÄverkas av saker som Àr i vÀgen. PÄ ett berg Àr det mer troligt att du kan fÄ en bra signal Àn om du Àr nere i en djup grop. Till och med jordens egen krökning kan pÄverka signalerna om du Àr tillrÀckligt lÄngt ifrÄn en telefonmast. FörstÀrkt betong, nÄgot som anvÀnds i mÄnga nya hus idag, Àr Ànnu en sak som kan pÄverka. Till och med en stor buss kan pÄverka din signalstyrka. GÄr du lÀngs med en trottoar mitt i en stad kan du dÀrför fÄ temporÀrt sÀmre mottagning som sedan ökar i styrka igen nÀr bussen har kört förbi.

2 Regn pÄverkar tÀckningen

Varken Bluetooth-signaler, vind eller hastigheten du rör dig i pÄverkar tÀckningen. Regn, Ä andra sidan, gör det. De högfrekventa vÄglÀngder som anvÀnds av mobiler har svÄrt att röra sig genom vatten. NÀr det dÄ regnar tenderar vattnet att blockera signalerna mellan masten och mobilerna. Varmare vÀder kan pÄverka signalstyrkan eftersom varm luft kan hÄlla mer fukt Àn kall luft. Snö och hagel kan pÄverka lite men pÄ grund av att de inte har lika tÀt vattenmÀngd i sÄ utgör de inte samma problem.

PÄ grund av att blad pÄ trÀd innehÄller mycket vatten sÄ Àr trÀd vÀldigt duktiga pÄ att blockera mobilsignaler. DÀrför kan du ha bÀttre tÀckning i skogen pÄ vintern, nÀr löven har fallit, Àn pÄ sommaren.

3 Överbelastade mobilmaster

Att ha bra kvalité pÄ signalen Àr lika viktigt som att ha stark signal. Man sÀger att en masts rÀckvidd Àr en cell (dÀrav det engelska namnet cellphone). Platser med tÀt befolkning har oftast ett större antal master med kortare signal, alltsÄ smÄ celler. I glesbygd Àr det istÀllet vanligare med master som har en lÄng signalstyrka.

Vid olika event, som exempelvis konserter eller idrottsevent, sÄ samlas fler telefoner kring en och samma cell vilket kan göra att just den masten blir överbelastad. Vad masten gör dÄ Àr att den fördelar bort signaler till nÀsta nÀrmaste mast. Detta kallas för cell breathing, att cellerna andas, för att balansera trafiken. DÄ kan just din signal skickas till en mast som du inte riktigt nÄr, dÄ fÄr en sÀmre signal och dÀrav kan samtalet avslutas.

Detta Àr de tre vanligaste anledningarna till varför samtal bryts. SjÀlvklart finns det ett nÀstan obegrÀnsat antal anledningar till. Upplever du att dina samtal ofta avbryts sÄ kan du alltid kontakta din operatör.

Av Elin Gunnarsson
Content Manager
I en tid av "det mÄste hÀnda nu" Àr det av yttersta vikt att ha rÀtt kommunikationslösningar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

CO Neutral website