10 förbluffande saker du inte visste om mobiltelefonen

De flesta av oss anvÀnder vÄr telefon varje dag. Telefonen har blivit en hjÀlpreda i vÄr vardag och mÄnga skulle nog ha problem att klara sig utan den. Den har blivit totalt integrerad i vÄrt sÀtt att hantera bÄde vÄr arbetsdag och vÄr fritid.

Digitaliseringen fortsÀtter i en rasande fart och det sÀgs att det idag finns fler telefoner Àn toaletter i Indien. De datorer som finns i vÄra mobiler Àr dessutom mer kraftfulla Àn den som tog mÀnniskan upp pÄ mÄnen första gÄngen. Men det Àr mycket som vi inte vet nÀr det kommer till vÄra telefoner.  HÀr följer tio saker som du kanske inte visste om telefonen.

1 Första mobilen

Den första kommersiella mobiltelefonen var en Motorola DynaTAC 8000X och uppfanns av Martin Cooper Är 1983. Den kunde spara 30 kontakter och vÀgde ca 1,1 kg. Det tog 10 timmar att ladda upp batteriet fullt och samtalstiden var sedan ca 30 minuter. Priset var i runda slÀngar $4000! En smÀrre förmögenhet. Med tanke pÄ vad vi fÄr för pengarna nÀr vi köper dagens smartphones sÄ kÀnns dem helt plötsligt ganska prisvÀrda jÀmfört med den tegelsten som Motorola DynaTAC 8000X var.

första telefonen

2 Smutsiga telefoner

Det kÀnns jobbigt att tÀnka pÄ men vÄra telefoner Àr ganska Àckliga. Genomsnittligt har mobiler 18 gÄnger mer bakterier pÄ sig Àn ett handtag pÄ en vanlig toalett. Detta kan man kanske förstÄ dÄ den följer med oss överallt, vi lÀgger ner den lite vart som helst och vi rör den med jÀmna mellanrum. Det skadar verkligen inte att putsa av den med en vÄtservett dÄ och dÄ.

smutsig telefon

 

3 Telefoner i toaletten

Vi Àr inte alltid sÄ noggranna med vÄra telefoner. Vi tenderar dem lite hÀr och var och faktum Àr att vi ganska ofta tappar dem i toaletten. I England tappas nÀstan 100 000 telefoner ner i toaletter varje Är. Att vi ens har med vÄra mobiler in pÄ toa kan vara en anledning till varför det Àr sÄ mycket bakterier pÄ dem (se ovan rubrik).

mobiltelefon toalett

4 VĂ€rldens mest robusta telefon

Telefonen Sonim XP3 300 Force Àr, enligt Guiness rekordbok, vÀrldens mest robusta mobiltelefon. Förutom att den Àr IP68-klassad, vilket innebÀr att den tÄl vatten upp till tvÄ meters djup, har denna modell Àven klarat av ett fall pÄ 25 meter utan att skadas. Perfekt för dig som ofta tappar din telefon (se ovan rubrik). TyvÀrr Àr den inte klassad som vÀrldens mest funktionella mobil och den ser dessvÀrre lite ut som en tegelsten.

5 Billigt att ladda mobiltelefonen

Vi anvÀnder vÄra telefoner mer och mer, vilket gör att vi behöver ladda dem desto oftare. Men oroa dig inte för mycket över kostnaden för elrÀkningen. Enligt utrÀkningar kostar det ca 11 kr per Är om du laddar upp din telefon en gÄng varje dag. SjÀlvklart pÄverkas denna siffra av vad du har för elavtal. Vill du minska denna redan lÄga kostnaden sÄ brukar det finnas möjlighet att ladda mobilen pÄ exempelvis pendeltÄg, pÄ gallerior eller varför inte i omklÀdningsrummet pÄ gymmet.

6 90% vattentÀta mobiler i Japan

Över hela vĂ€rlden Ă€r mĂ€nniskor fĂ€sta vid sina telefoner men det sĂ€gs att bandet mellan mĂ€nniska och mobil Ă€r extra starkt i Japan. NĂ€stan 90% av alla telefoner i Japan Ă€r vattentĂ€ta Ă„r 2018, vilket gör att japanerna kan anvĂ€nda telefonen Ă€ven nĂ€r de duschar. Idag Ă€r detta mer vanligt runt om i vĂ€rlden men Japanerna var tidiga med behovet av vattentĂ€ta mobiler.

7 Över 100 upplĂ„sningar

Vi tenderar att ta upp och lÀgga ner vÄra telefoner kontinuerligt över dagen. I genomsnitt sÄ tar vi fram och lÄser vi upp vÄr telefon 110 gÄnger per dag. Inte sÄ konstigt att denna hantering har effektiviserats. Idag kan mÄnga telefoner lÄsas upp genom att lÀsa av fingeravtryck, ansiktsigenkÀnning eller tillÄta dig dra fingret i ett specifikt mönster.

8 2012 sÄlde Apple 37,04 miljoner iPhones

År 2012 överskred försĂ€ljningen av iPhones 22 miljarder dollar. Det var mer pengar Ă€n vad alla Microsoft-produkter sammanlagt sĂ„lts för fram till det Ă„ret. Samma Ă„r sĂ„lde Apple lite över 37 miljoner Iphones pĂ„ 14 veckor! Det Ă€r alltsĂ„ genomsnittligen 4 telefoner per sekund.

9 Facebook och Youtube stÄr för 30% av all mobildata

Det Àr ingen nyhet att vi anvÀnder Facebook och Youtube mycket. 2018 sÄ var det 30 % av all mobildata som förbrukades som gick till att anvÀnda dessa tvÄ jÀttar. Vi har tillgÄng till nÀstan all vÀrldens kunskap via vÄra mobiler men vi vÀljer att kolla pÄ knasiga klipp och uppdatera vÄr status.

10 Nomofobi

Telefonen har inte bara fört med sig bra saker. En ny fobi har nĂ€mligen vĂ€xt fram – nomofobi. Detta Ă€r rĂ€dslan att inte vara antrĂ€ffbar via telefonen. En skrĂ€mmande tanke! Detta kan dock avhjĂ€lpas i din arbetsdag genom att sĂ€kerstĂ€lla att företaget du jobbar pĂ„ har smarta vĂ€xellösningar installerade och kanske anvĂ€nder svarsservice eller liknande tjĂ€nster nĂ€r ingen pĂ„ företaget finns tillgĂ€nglig för att svara i telefonen.

 

Senast uppdaterad dec 2019

Av Elin Gunnarsson
Content Manager
I en tid av "det mÄste hÀnda nu" Àr det av yttersta vikt att ha rÀtt kommunikationslösningar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

CO Neutral website