10 förbluffande saker du inte visste om mobiltelefonen

De flesta av oss använder vår telefon varje dag. Telefonen har blivit en hjälpreda i vår vardag och många skulle nog ha problem att klara sig utan den. Den har blivit totalt integrerad i vårt sätt att hantera både vår arbetsdag och vår fritid.

Digitaliseringen fortsätter i en rasande fart och det sägs att det idag finns fler telefoner än toaletter i Indien. De datorer som finns i våra mobiler är dessutom mer kraftfulla än den som tog människan upp på månen första gången. Men det är mycket som vi inte vet när det kommer till våra telefoner.  Här följer tio saker som du kanske inte visste om telefonen.

1. Första mobilen

Den första kommersiella mobiltelefonen var en Motorola Dyna TAC 8000X och uppfanns av Martin Cooper år 1983. Den kunde spara 30 kontakter och vägde ca 1,1 kg. Det tog 10 timmar att ladda upp batteriet fullt och samtalstiden var sedan ca 30 minuter. Priset var i runda slängar $4000! En smärre förmögenhet.

2. Smutsiga telefoner

Genomsnittligt har mobiler 18 gånger mer bakterier på sig än ett handtag på en vanlig toalett. Detta kan man kanske förstå då den följer med oss överallt, vi lägger ner den lite vart som helst och vi rör den med jämna mellanrum. Det skadar verkligen inte att putsa av den med en våtservett då och då.

3. Telefoner i toaletten

I England tappas nästan 100 000 telefoner ner i toaletter varje år. Att vi ens har med våra mobiler in på toa kan vara en anledning till varför det är så mycket bakterier på dem (se ovan rubrik).

4. Världens mest robusta telefon

Telefonen Sonim XP3 300 Force är, enligt Guiness rekordbok, världens mest robusta mobiltelefon. Förutom att den är IP68-klassad, vilket innebär att den tål vatten upp till två meters djup, har denna modell även klarat av ett fall på 25 meter utan att skadas. Perfekt för dig som ofta tappar din telefon (se ovan rubrik). Tyvärr är den inte klassad som världens mest funktionella mobil och den ser dessvärre lite ut som en tegelsten.

5. Billigt att ladda

Vi använder våra telefoner mer och mer, vilket gör att vi behöver ladda dem desto oftare. Men oroa dig inte för mycket över kostnaden. Enligt uträkningar kostar det ca 11 kr per år om du laddar upp din telefon en gång varje dag. Självklart påverkas denna siffra av vad du har för elavtal.

6. 90% vattentäta mobiler i Japan

Över hela världen är människor fästa vid sina telefoner men det sägs att bandet mellan människa och mobil är extra starkt i Japan. Nästan 90% av alla telefoner i Japan är vattentäta vilket gör att japanerna kan använda telefonen även när de duschar.

7. Över 100 upplåsningar

I genomsnitt så tar vi fram och låser vi upp vår telefon 110 gånger per dag. Inte så konstigt att denna hantering har effektiviserats genom att telefonen nu kan läsa av fingeravtryck eller tillåta dig dra fingret i ett specifikt mönster för att låsas upp.

8. 2012 sålde Apple 37,04 miljoner iPhones

År 2012 överskred försäljningen av iPhones 22 miljarder dollar. Det var mer pengar än vad alla Microsoft-produkter sammanlagt sålts för fram till det året. Samma år sålde Apple lite över 37 miljoner Iphones på 14 veckor! Det är alltså genomsnittligen 4 telefoner per sekund.

9. Facebook och Youtube står för 30% av all mobildata

Det är ingen nyhet att vi använder Facebook och Youtube mycket. 30 % av all mobildata som förbrukas går till att använda dessa två jättar. Vi har tillgång till nästan all världens kunskap via våra mobiler men vi väljer att kolla på knasiga klipp och uppdatera vår status.

10. Nomofobi

Telefonen har inte bara fört med sig bra saker. En ny fobi har nämligen växt fram – nomofobi. Detta är rädslan att inte vara anträffbar via telefonen. En skrämmande tanke! Detta kan dock avhjälpas i din arbetsdag genom att säkerställa att företaget du jobbar på har smarta växellösningar installerade och kanske använder svarsservice eller liknande tjänster när ingen på företaget finns tillgänglig för att svara i telefonen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *